|
StatutTeza a fost susţinută pe 2 iunie 2012 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 iulie 2012 Autoreferat![]() |
Structura lucrării. Teza cuprinde: Introducere, 3 capitole, concluzii generale şi reco-mandări, bibliografia din 227 titluri, 2 anexe, 186 pagini text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 9 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu. Lucrarea face parte din domeniul Dreptului penal, Partea Specială. Scopul tezei de doctorat: soluţionarea problemelor privind răspunderea penală pentru infracţiunea prevăzută la art.189 CP RM, precum şi formularea recomandărilor de perfecţionare a bazei juridice incriminatoare în materie de şantaj, menite: să eficientizeze practica de aplicare a răspunderii penale în conformitate cu art.189 CP RM şi să compatibilizeze instrumentariul penal în domeniu, aducându-l în corespundere cu exigenţele politicii penale la nivel european.
Obiectivele: determinarea naturii juridice a faptei de şantaj şi etalarea raţionamentelor de criminalizare a acesteia; analiza juridico-penală a elementelor constitutive, precum şi a elemente-lor circumstanţiale agravante ale faptei infracţionale prevăzute la art.189 CP RM; cercetarea practicii de aplicare a răspunderii penale pentru şantaj, interpretarea legii penale în cauze concrete şi identificarea erorilor judiciare admise la aplicarea incriminării prevăzute la art.189 CP RM etc. Noutatea ştiinţifică şi originalitatea rezultatelor obţinute constă în încercarea de a investiga în complexitate problemele privind răspunderea penală pentru infracţiunea prevăzută la art.189 CP RM, investigaţie care se fundamentează pe o abordare sistematică a prevederilor legale în materie de şantaj şi a aspectelor practice de aplicare a acestora, prin cazuistica prezentată, precum şi a opiniilor doctrinare reţinute în literatura de specialitate.
Graţie tratării tridimensionale a obiectului de cercetare, a fost soluţionată problema ştiinţifică actuală de importanţă majoră care derivă din neconcordanţa vădită între conceptul formal şi cel material ale termenului „şantaj”, precum şi din necesitatea asigurării consecvenţei normelor juridico-penale şi, nu în ultimul rând, optimizării cadrului normativ în materie, astfel încât acesta să corespundă exigenţelor impuse de principiul legalităţii incriminării.
Importanţa teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării se evidenţiază prin faptul că concluziile şi propunerile elaborate permit optimizarea semnificativă a prevederilor art.189 CP RM în unison cu politica penală promovată la etapa contemporană, acestea putând fi implementate în procesul de legiferare, precum şi în activitatea practică a organelor de drept. Implementarea rezultatelor ştiinţifice îşi găseşte materializare în procesul de instruire a studenţilor, masteranzilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior cu profil juridic, dar şi a audienţilor Institutului Naţional al Justiţiei, candidaţi la funcţia de judecător şi la cea de procuror.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: