|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 iunie 2012 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 iulie 2012 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 783.8(043.3)
|
Teza conţine 146 pagini text de bază cu întroducere, trei capitole, concluzii şi recomandări, lista bibliografică din 212 titluri, 4 anexe. Rezultatele obţinute sunt reflectate în 9 articole ştiinţifice.
Cuvintele cheie: interpretare corală a copiilor, creaţia componistică pentru copii, stil al muzicii pentru copii, cântec coral, miniatură corală, cantată, tematică, semne muzicale ale copilărescului, specificul naţional, folklorism, colective corale de copii.
Domeniul de studiu. Obiectul cercetării este creaţia corală pentru copii a compozitorilor din Republica Moldova. Au fost selectate cele mai reprezentative creaţii corale adresate copiilor.
Scopul şi obiectivele lucrării. Scopul lucrării constă în analiza şi prezentarea, într-o viziune cât mai amplă, a muzicii corale pentru copii scrisă de compozitorii din Republica Moldova. Sarcinile lucrării – a releva particularităţile stilistice specifice ale muzicii pentru copii; a urmări evoluţia elementelor caracteristice naţionale în arta componistică pentru copii; a studia evoluţia diferitelor varietăţi ale genurilor muzicii corale pentru copii; a specifica dificultăţile interpretative în lucrările analizate şi a propune metode de depăşire ale acestora.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Teza reprezintă primul studiu panoramic al lucrărilor corale pentru copii ale compozitorilor din Republica Moldova. Problema de cercetare constă în aprecierea parametrilor stilistici specifici (atât universali, cât şi naţionali), genuistici ale muzicii corale pentru copii a compozitorilor din Republica Moldova şi particularităţile interpretării corale a copiilor.
Semnificaţia teoretică. În lucrare sînt abordate problemele stilului muzicii pentru copii şi componentului naţional în muzica pentru copii. Ele sînt dezbătute de autor pe baza creaţiei corale pentru copii a compozitorilor din Moldova.
Valoarea aplicativă a lucrării. Materialele tezei pot fi folosite şi în cadrul lecţiilor de istorie şi metodică a interpretării corale, de istorie a muzicii naţionale ş.a. Teza poate fi utilizată în calitate de material didactic în procesul de studiu la toate etapele învăţământului muzical – de la cel primar la cel superior.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele investigărilor ştiinţifice sunt implimentate în cursul de dirijat coral moderat de autor atât la catedra de dirijat coral academic cât şi la orele practice de cor în şcoala medie nr. 85 mun. Chişinău.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: