|
StatutTeza a fost susţinută pe 4 iulie 2012 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 octombrie 2012 Autoreferat![]() TezaCZU 616.5-002.525.2+616.155.194
|
Lucrarea este expusă pe 118 pagini de text electronic şi se compartimentează în: întroducere, revista literaturii, 3 capitole, concluzii şi recomandări practice, indicele bibliografic citează 188 de surse literare. Teza este ilustrată cu 26 tabele, 18 figuri, 5 anexe. Rezultatele obţinute au fost relatate în 20 publicaţii ştiinţifice, 3 certificate de inovator.
Domeniul de studiu: reumatologie. Scopul studiului: Studierea tipurilor de anemie în cadrul lupusului eritematos sistemic în confruntare cu activitatea bolii şi impactul asupra calităţii vieţii pacienţilor.
Obiectivele studiului: Particularizarea tabloului clinic, activităţii bolii prin aplicarea scorului SLAM şi elucidarea semnificaţiei diagnostice a parametrilor paraclinici la pacienţii cu LES şi anemie; estimarea valorii diagnostice a feritinei şi eritropoietinei pentru diagnosticul anemiei bolii cronice la pacienţii din studiu; conturarea formelor de anemie şi suprapunerea cu nivelul de activitate şi indexul lezării organice; aprecierea calităţii vieţii la pacienţii cu lupus eritematos sistemic şi anemie.
Metodologia cercetării ştiinţifice: s-a fundamentat pe tehnici moderne: anchetarea, examinarea clinică a pacienţilor, investigaţii paraclinice, cercetări speciale (determinarea nivelurilor feritinei, eritropoietinei, Fe seric), procedee statistice.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: De pe poziţiile unui studiu analitic au fost evaluate în ansamblu tabloul clinic şi paraclinic la pacienţii cu LES şi anemie. O iniţiativă de premieră a fost evaluarea activităţii bolii după un instrument specific pentru diagnosticul anemiei – SLAM. Lucrarea a delimitat şi specificat spectrul anemiilor prezente în evoluţia LES atât prin utilizarea indicilor clasici – hemoglobină, hematocritul, ferul seric, feritina, cât şi unor teste mai noi - eritropoietina. Problema ştiinţifică importantă soluţionată în teză. Au fost evidenţiate tipurile anemiilor la pacienţii cu lupus eritematos sistemic. A fost elucidat rolul eritropoietinei în patogenia anemiei bolii cronice.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării: rezultatele studiului au argumentat utilitatea şi informativitatea instrumentelor contemporane şi a metodelor clasice de evaluare a anemiilor lupice, studiul a emis prototipul sistemului integru de evaluare a pacientului cu dereglări hematologice, prin evidenţierea tipurilor de anemii în cadrul LES, instrumentelor de evaluare, a activităţii bolii şi de estimare a calităţii vieţii lor.
Rezultatele cercetării au fost implementate: principiile celor demonstrate de studiu au fost valorificate în procesul de instruire la Catedra Medicină Internă N3, se aplică în practica cotidiană a secţiei IV a Institutului de Cardiologie şi în Clinica de Asistenţă Medicală Primară a USMF “Nicolae Testemiţanu”.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: