|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 iunie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 7 iulie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 618.33 – 073.43
|
Teza constă din: introducere, 5 capitole, concluzii generale, recomandări practice, bibliografie din 190 de surse, 127 de pagini text de bază, 24 de tabele, 46 de figuri, 10 anexe. Rezultatele obţinute sunt publicate în 19 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: medicina.
Scopul studiului: Evaluarea posibilităţilor examenului ecografic, inclusiv dopplerografia circuitului materno-fetal, în aprecierea stării funcţionale a fetuşilor cu RCIU pentru ameliorarea diagnosticului prenatal şi optimizarea conduitei obstetricale.
Obiectivele studiului: Stabilirea parametrilor ecografici şi dopplerografici eficienţi în diagnosticarea retardului de creştere intrauterină a fătului în baza cărora va fi posibilă optimizarea conduitei obstetricale şi prognozarea gradului de avansare a procesului patologic; elaborarea algoritmului de conduită ecografică la pacientele cu RCIU a fătului; stabilirea corelaţiei dintre schimbările morfologice ale placentei şi modificările ultrasonografice în RCIU.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: În premieră în RM au fost stabiliţi markerii ecografici şi dopplerografici discriminanţi în diagnosticarea RCIU şi a fost apreciat gradul de modificare intrauterină a lor. Rezultatele examinărilor eco-doppler şi ale histologiei placentare au permis elaborarea unui algoritm de conduită ecografică a fetuşilor cu RCIU a fătului ce va permite optimizarea conduitei obstetricale şi ameliorarea indicatorilor perinatali.
Problema ştiinţifică soluţionată a constat în elucidarea particularităţilor ecografice şi morfologice în studiul RCIU a fătului, care au contribuit la elaborarea unui algoritm de identificare şi monitorizare ecografică prenatală a fetuşilor cu RCIU, pentru ameliorarea indicatorilor obstetricali şi neonatali.
Semnificaţia teoretică: Rezultatele studiului reprezintă un suport important pentru ameliorarea conduitei ecografice şi obstetricale a fetuşilor cu RCIU în scopul îmbunătăţirii rezultatelor perinatale.
Valoarea aplicativă a lucrării: În baza studiului a fost elaborat algoritmul de monitorizare ecografică a fetuşilor cu RCIU pentru optimizarea indicatorilor obstetricali şi neonatali.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Rezultatele cercetării au fost implementate în activitatea specialiştilor IMSP IM şi C pentru optimizarea managementului pacientelor cu RCIU a fătului şi utilizate în procesul de instruire a medicilor imagişti sonografişti şi obstetricieni.