|
StatutTeza a fost susţinută pe 12 iunie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 7 iulie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 634.86.004.12:[631.559+631.811.9+631.542] (478)
|
Structura tezei: introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 266 titluri, 6 anexe. Cuvinte-cheie: viţă de vie, soiuri de masă, giberelină (GA)₃, incizie inelară, calitate, productivitate, apirenie, coacere, răritul bobiţelor. Domeniul de studiu: 411.07 – viticultură
Scopul tezei: determinarea influenţei termenului şi concentraţiei de aplicare a acidului giberelic (GA) şi acţiunii inciziei inelare ₃asupra cantităţii, calităţii producţiei, şi, ca rezultat a eficienţei economice diferitor soiuri de masă de viţei de vie.
Obiectivele cercetării: studierea influenţei acţiunii giberelinei (GA) asupra cantităţii şi calităţii strugurilor de masă în dependenţă de concentraţia şi termenul de aplicare; demonstrarea influ-enţei inciziei inelare asupra perioadei de coacere a soiurilor de masă; evaluarea economică a plan-taţiei în funcţie de termenul, concentraţia aplicării giberelinei (GA) ₃şi efectuarea inciziei inelare.
Noutatea ştiinţifică: în acest studiu sunt trasate obiective noi privitor aplicării giberelinei (GA) la soiurile de masă, printre care determinarea influenţei acidului giberelic (GA) ₃asupra reducerii compactităţii strugurilor, gradului de apirenie la soiurile cu seminţe, fertilităţii mugurilor, calităţii şi cantităţii producţiei secundare, iar investigaţiile privind determinarea eficienţei inelării în scopul grăbirii coaceri se fac pentru prima dată în condiţiile Republicii Moldova.
Problema ştiinţifică, soluţionată în teză, constă în relevarea influenţei aplicării giberelinei (GA) şi inciziei inelare asupra productivităţii plantaţiilor viticole, ameliorării₃ aspectului comercial al strugurilor şi calităţilor gustative ale bobiţelor, în vederea utilizării acestor procedee ca verigi indispensabile în tehnologia de cultivare a strugurilor de masă. Importanţa teoretică a lucrării: datele experimentale obţinute contribuie la cercetarea influenţei aplicării giberelinei (GA) cu şi fără incizia inelară asupra productivităţii şi calităţii strugurilor la soiurile de masă omologate în Republica Moldova.
Valoarea aplicativă a cercetărilor: rezultatele studiilor experimentale permit recomandarea pentru producţie în condiţiile regiunii de Sud a Republicii Moldova aplicarea giberelinei (GA) în concentraţii de 60 mg/l pentru soiul Codreanca, 40 mg/l pentru soiul Lora şi 100 mg/l pentru soiul Black Emerald pentru sporirea productivităţii butucilor şi ameliorarea calităţii recoltei.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele obţinute au fost implementate în gospodăriile agricole SRL „Terra-Vitis”, SRL „Jigolboe Agro” şi GŢ „Ciobanu Vitalie” la cultivarea soiurilor de struguri pentru masă omologate în Republica Moldova.