|
StatutTeza a fost susţinută pe 23 iunie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 7 octombrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 59.942.(043.3)
|
Structura tezei: introducere‚ trei capitole‚ concluzii generale şi recomandări‚ bibliografie din 189 de titluri, 5 anexe, 123 de pagini de text de bază, 13 figuri, 32 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 12 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: Psihologia personalităţii cadrului didactic. Scopul Determinarea surselor declanşatorii şi a căilor de depăşire a sindromului arderii emoţionale la cadrele didactice din învăţământul superior, din perspectiva de gen. Cercetarea a fost realizată prin trasarea următoarelor obiective: analiza aspectelor teoretice ale problemei şi stabilirea particularităţilor ce predispun la arderea emoţionala în mediul academic; stabilirea gradului de afectare din perspectiva de gen a cadrelor didactice universitare din Republica Moldova de sindromul arderii emoţionale şi a gradului de influenţă a variabilelor identificate ca declanşatorii; elaborarea şi implementarea unui Program de prevenire şi diminuare a arderii emoţionale la cadrele didactice universitare şi determinarea eficienţei lui.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Pentru prima dată la nivel naţional a fost realizat un studiu teoretico-empiric al sindromului arderii emoţionale în mediul academic; a fost stabilit gradul de afectare a cadrelor didactice de sindromul burnout şi identificate diferenţe de gen în manifestarea arderii emoţionale în raport cu tipul de temperament, nivelul stresului, stagiul, vârsta şi satisfacţia în muncă; a fost elaborat profilul psihologic al cadrului didactic universitar predispus spre ardere emoţională.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată constă în conceptualizarea profilului psihologic al profesorului predispus la ardere emoţională, fapt care a condus la elaborarea programului de prevenire şi diminuare a arderii emoţionale, în vederea aplicării în sistemul de învăţământ.
Semnificaţia teoretică este determinată de fundamentarea teoretică a conceptului de ardere emoţională şi a diferenţelor de gen privind manifestarea sindromului la cadrele didactice.
Valoarea aplicativă a lucrării constă în posibilitatea de a utiliza rezultatele studiului în prevenirea dezvoltării sindromului burnout la cadrele didactice prin utilizarea datelor prezentate în profilul psihologic al cadrului didactic predispus arderii emoţionale; de a diminua nivelul sindromului burnout prin aplicarea Programului de prevenire şi de diminuare a sindromului arderii emoţionale la cadrele didactice, care poate constitui un instrument de lucru a specialiştilor în resurse umane
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele obţinute au fost implementate în activitatea didactică din învăţământul superior, în cadrul cursurilor universitare Psihologie generală, Psihologie organizaţională, Sănătatea ocupaţională, Psihologia muncii, prin comunicări la simpozioane şi conferinţe naţionale şi internaţionale, precum şi prin training realizat în două gimnazii raionul Ocniţa.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: