|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 iunie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 7 octombrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 378 (043.3)
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 226 de surse, 25 de anexe, 14 tabele şi 24 de figuri. Teza cuprinde 157 de pagini de text de bază. Rezultatele cercetării sunt prezentate în 15 publicaţii ştiinţifice.
Domeniul de studiu se referă la pedagogia generală şi abordează problema reconceptualizării formării profesionale iniţiale a învăţătorului din perspectivă constructivistă. Scopul cercetării: elaborarea fundamentelor psihopedagogice de reconceptualizare a formării profesionale iniţiale a învăţătorului.
Obiectivele cercetării: analiza teoretică a literaturii ştiinţifice în problema abordată; stabilirea reperelor epistemologice, axiologice de reconceptualizare a formării profesionale iniţiale a învăţătorului; reconceptualizarea formării competenţei profesionale a învăţătorului; elaborarea Modelului pedagogic de reconceptualizare a formării profesionale iniţiale a învăţătorului şi a mecanismelor de implementare a acestuia; validarea experimentală a Modelului pedagogic de reconceptualizare a formării profesionale iniţiale a învăţătorului; elaborarea Curriculumului (de bază) de reconceptualizare a formării profesionale iniţiale, la specialitatea Pedagogia îmvăţământului primar (PÎP).
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică este obiectivată de reconceptualizarea formării profesionale iniţiale a învăţătorului din perspectiva constructivistă; structurarea competenţelor profesionale ale învăţătorului, în conformitate cu finalităţile didacticilor particulare din perspectiva constructivistă; elaborarea şi argumentarea ştiinţifică a fundamentelor psihopedagogice de reconceptualizare a formării profesionale iniţiale a învăţătorului şi structurarea lor într-un model; formarea profesională iniţială reconceptualizată prin discipline integrate; elaborarea Curriculumului (de bază) de reconceptualizare a formarii profesionale iniţiale, la specialitatea Pedagogia învăţământului primar.
Problema ştiinţifică soluţionată rezidă în fundamentarea teoretico-aplicativă a funcţionalităţii Modelului pedagogic de reconceptualizare a formării profesionale iniţiale a învăţătorului constructivist, în vederea eficientizării formării competenţei profesionale în raport cu nevoile studentului şi cu cerinţele societăţii în continuă schimbare.
Semnificaţia teoretică a lucrării este susţinută de analiza, precizarea şi delimitarea reperelor teoretice privind reconceptualizarea formării profesionale iniţiale a învăţătorului; elaborarea Modelului pedagogic de reconceptualizare a formării profesionale iniţiale (FPI) a învăţătorului; elaborarea metodologiei de reconceptualizare a formării profesionale iniţiale (FPI) a învăţătorului din perspectivă constructivistă.
Valoarea practică a cercetării constă în elaborarea şi validarea ansamblului de instrumente pedagogice, concentrate în Modelul pedagogic de reconceptualizare a formării profesionale iniţiale a învăţătorului; elaborarea Curriculumului (de bază) de reconceptualizare a formării profesionale iniţiale, la specialitatea PÎP; elaborarea unui sistem de condiţii pentru asigurarea formării competenţei profesionale iniţiale a învăţătorului din perspectivă constructivistă.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice s-a realizat prin experimentarea şi validarea Modelului
pedagogic de reconceptualizare a formării profesionale iniţiale a învăţătorului. Implementarea
rezultatelor cercetării s-a realizat în cadrul Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Orhei, practica
pedagogică desfăşurată în şcolile de aplicaţie din oraşul Orhei, precum şi prin intermediul publicaţiilor
şi comunicărilor ştiinţifice.