|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 aprilie 2005 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 iunie 2005 Autoreferat![]() |
Lucrarea este dedicată perfectării diagnosticului de laborator al bolii diareice acute, cauzate de campilobacterii termofile. Constituie un studiu experimental în domeniul cultivării şi identificării microorganismelor Campylobacter cu investigaţii diagnostice de cercetare, realizate pe un lot de pacienţi cu sindrom diareic acut.
În baza premizelor teoretice (predominarea ciclului glutamic în metabolismul campilobacteriilor şi a dependenţii activităţii lui de prezenţa ionilor de potasiu) şi a investigărilor experimentale (alternarea diferitor nutrienţi), au fost elaborate două medii de cultură noi pentru cultivarea campilobacteriilor termofile.
Primul - mediul de cultură pentru izolarea şi diferenţierea campilobacteriilor termofile (cu sânge) este destinat izolării şi diferenţierii concomitente a campilobacteriilor termofile. El constă din digerat de cazeină, peptonă fermentativă, extract de drojdii, agar, clorură de potasiu, sânge de la donator şi supliment selectiv de antibiotice (cefazolină, rifampicină, polimixină M sulfat, nizoral). Mediul asigură creşterea Campylobacter peste 48 de ore de incubare în condiţii de microaerofile şi hipercapnie la +420C. Se asigura formarea a doua tipuri de colonii specifice pentru C.jejuni şi pentru C.coli, în baza morfologiei cărora este posibilă diferenţierea lor la etapa izolării. În consecinţă, răspunsul investigării bacteriologice poate fi eliberat cu o zi mai devreme comparativ cu termenul prevăzut în schema actuală de investigaţii. Suplimentar decade necesitatea realizării testelor enzimatice de diferenţiere, metoda fiind mult mai economă.
Al doilea - mediul de cultură pentru izolarea şi cultivarea campilobacteriilor termofile cu acid L-glutamic (transparent, fără sânge) este destinat izolării şi cultivării a C.jejuni şi C.coli. Mediul include aceiaşi bază nutritivă, iar sângele e substituit cu acid Lglutamic şi săruri care diminuează potenţialul oxido-reducător al mediului (metabisulfit de sodiu şi sulfat fier). Mediul asigură creşterea tulpinilor repicabile de C.jejuni şi C.coli cu caractere morfologice tipice peste 48 de ore incubare la +420C în condiţii microaerofile şi creşterea diferenţiată a C.jejuni şi C.coli.
În procesul elaborării şi cercetării mediilor de cultură noi au fost investigaţi 182 de copii cu sindrom diareic acut în vârsta de până la 3 ani. Rezultatele obţinute au confirmat ponderea înaltă în etiologia BDA la copiii de vârstă fragedă a campilobacteriilor termofile (18,1%) faţă de salmonele (13,7%) şi shigele (1,6%). Au fost studiate caracterele de cultură şi biochimice ale tulpinilor izolate, efectuată identificarea lor la nivel de gen, diferenţierea la nivel de specie şi subspecie. Dintre tulpinile izolate 43,8% au fost referite la specia C.jejuni (biovarul 1 - 64,3% şi biovarul 2 - 35,7%); 56,2% tulpini - la specia C.coli (biovarul 1 - 72,2% şi biovarul 2 – 27,8%). Veridicitatea identificării C.jejuni şi C.coli în baza morfologiei coloniilor a fost confirmată integru prin teste biochimice şi investigaţii genetice (PCR).
A fost studiată sensibilitatea tulpinilor de campilobacterii termofile izolate de la bolnavi faţă de medicamentele antibacteriene. A fost constatată sensibilitatea lor universală la eritromicină, cloramfenicol, gentamicină şi furagină. Toate tulpinile au fost rezistente la cefalosporinele de generaţia 1. Circulaţia tulpinilor rezistente la polimixină B a constituit 31,3%, la ampicilină – 18,8%, la ciprofloxacină – 15,6%, la acidul nalidixic - 9,4%. Rezistente faţă de 2 antibiotice au fost determinate 40,6% tulpini, la 3 şi 4 antibiotice au fost 9,4% şi 6,3% tulpini respectiv.
Au fost studiate condiţiile de păstrare a tulpinilor de C.jejuni şi C.coli pe mediul “MTC–
Campylobacter”, experimental fiind confirmată schema păstrării îndelungate a
campilobacteriilor pe acest mediu de cultură în condiţiile unui laborator practic.