|
StatutTeza a fost susţinută pe 25 septembrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 noiembrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 575: 632.938.1+635.64
|
Teza constă din introducere, 3 capitole, concluzii, recomandări, bibliografie din 258 surse, anexă, volumul total fiind de 136 pagini, conţine 31 tabele şi 48 figuri. Rezultatele cercetărilor sunt publicate în 9 lucrări ştiinţifice.
Domeniu de studiu: Genetică vegetală.
Scopul lucrării a constat în eficientizarea tehnologiei de creare a liniilor homozigote prin explorarea fenomenului de inducere a haploizilor materni la porumb (Zea mays L.).
Obiective: majorarea ratei de inducere a haploizilor; consolidarea sistemului de gene marker, pentru eficientizarea procesului de identificare a haploizilor la diferite faze de dezvoltare din varietăţi diverse de porumb; ameliorarea caracterelor cantitative la inductorii de haploidie (înălţimea plantei, lungimea paniculului, durata înfloririi panicului, cantitatea de polen, rezistenţa la cădere, boli şi vătămători) ce influenţează semnificativ numărul de încrucişări; elucidarea mecanismelor de inducere a haploizilor; optimizarea tehnicii de dublare a numărului de cromozomi la plantele haploide prin utilizarea inhibitorului mitotic – colchicina.
Noutatea ştiinţifică a rezultatelor: Pentru prima dată s-au creat linii cu rată de inducere a haploizilor de 10-15% care deţin un sistem eficient de gene marker al antocianului (R1-nj, B1, Pl1), expresia cărora permite identificarea exactă a haploizilor la diferite faze de dezvoltare a genotipurilor de porumb, iar caracterele cantitative ameliorate ale liniilor favorizează efectuarea unui număr mare de încrucişări. Importanţa teoretică a lucrării. Rezultatele obţinute referitor la analiza heterofertilizării, capacităţii gametofitului masculin de a induce dezvoltarea diferitelor variante de boabe, influenţa perioadei de polenizare a ştiuleţilor contribuie la explicarea mecanismului de formare a haploizilor prin utilizarea liniilor inductoare de haploidie la porumb.
Problema ştiinţifică soluţionată constă în fundamentarea ştiinţifică a conceptului de eficientizare a tehnologiei de creare a liniilor dublu haploide în vederea explorării dirijate a sistemului de gene marker al sintezei antocianului, sporirii performanţei caracterelor cantitative şi optimizării procedeului de dublare a numărului de cromozomi, fapt care a contribuit la majorarea randamentului de obţinere a genotipurilor haploide şi reducerea termenului de creare a liniilor homozigote de porumb.
Valoarea aplicativă a rezultatelor. Liniile LHI pot fi utilizate în procesul de obţinere a haploizilor materni din diferite genotipuri de interes genetic şi ameliorativ. Pentru restabilirea fertilităţii a fost optimizat procedeul de dublare a cromozomilor la plantulele haploide cu colchicină direct în condiţii de câmp.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: în programele de ameliorare a porumbului la Institutul de Fitotehnie “Porumbeni” şi Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM.