|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 septembrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 376 (043.3)
|
Structura tezei: introducere, 3 capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie din 230 titluri, 13 anexe, 142 pagini de text de bază, 25 figuri, 35 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 12 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: pedagogie specială.
Scopul şi obiectivele cercetării. Scopul a constat în elaborarea şi aplicarea modelului pedagogic de dezvoltare a comunicării la copiii cu paralizie cererală infantilă (PCI) asociată cu DM în baza studierii particularităţilor de comunicare ale acestora. Obiectivele cercetării au constat în: identificarea reperelor conceptuale privind particularităţile comunicării la copiii cu deficienţe; stabilirea particularităților comunicării la copiii cu PCI asociată cu DM; elaborarea unui model pedagogic de dezvoltare a comunicării la copiii cu PCI asociată cu DM; aprobarea experimentală şi evaluarea eficienţei Modelului pedagogic de dezvoltare a comunicării în activitatea copiilor cu PCI şi DM.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. A fost realizat studiul comparat experimental al dezvoltării comunicării la copiii cu DN şi copiii cu PCI asociată cu DM, care a asigurat elaborarea şi implementarea modelului pedagogic de dezvoltare a comunicării la această categorie de copii.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată rezidă în argumentarea teoretico-aplicativă a eficientizării procesului de comunicare la copiii cu PCI asociată cu DM în baza aplicării Modelului pedagogic de dezvoltare a comunicării.
Semnificaţia teoretică a investigației: a fost întemeiată necesitatea elaborării şi aplicării unui model de dezvoltare a comunicării la copiii cu PCI asociată cu deficiență mintală.
Valoarea aplicativă a lucrării: posibilitatea utilizării Modelului pedagogic de dezvoltare a comunicării la copiii cu PC asociată cu DM în condiţiile şcolii auxiliare, centrului de reabilitare, şcolii incluzive, serviciilor de asistenţă psihopedagogică.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice s-a realizat prin experimentarea Modelului pedagogic de dezvoltare a comunicării, precum şi prin intermediul unui şir de articole ştiinţifice şi comunicări ştiinţifice.