|
StatutTeza a fost susţinută pe 2 octombrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 noiembrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 903(477.63/.65) 9 (043.3)
|
Structura tezei:Introducere, patru capitole, concluzii şi recomandări, inserate pe 136 pagini, bibliografie din 246 titluri, anexe (repertoriul monumentelor, 39 ilustraţii, 28 tabele).
Numărul de publicaţii la tema tezei: rezultatele obţinute sunt publicate în opt lucrări ştiinţifice
Domeniu de studiu: 613.01 - Arheologie
Scopul tezei constă în sistematizarea şi analiza complexă a tuturor surselor arheologice disponibile, ce ţin de populaţia culturii Černoles din spaţiul dintre râurile Nistru şi Nipru.
Obiectivele tezei se axează pe:analiza istoriografiei culturii Černoles; sistematizarea şi clasificarea aşezărilor culturii Černoles, inclusiv a construcţiilor defensive; caracterizarea şi tipologizarea construcţiilor locative, gropilor menajere, precum şi a materialelor arheologice; concretizarea cronologiei şi periodizării culturii Černoles, plecând de la materialul arheologic existent şi având în vedere schemele cronologice actuale.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a lucrăriiconstă în faptul că aceasta reprezintă o sinteză bazată pe o cercetare complexă a siturilor culturii Černoles. Sunt propuse noi scheme de clasificare a componentelor de bază ale culturii materiale. Este completat arealul de răspândire a culturii, fiind stabilite unele variante locale. În urma cercetării a fost soluţionată problema ştiinţifică cu privire la răspândirea monumentelor culturii Černoles în spaţiul dintre Nistru şi Nipru. De asemenea, au fost identificate şapte variante locale ale acestei culturi care, pe de o parte, au caracteristici comune, iar pe de altă parte, se deosebesc printr-un şir de factori.
Importanţa teoretică a lucrării constă în faptul că au fost identificate şi reflectate cele mai importante aspecte legate de modul de viaţă sedentar al comunităţilor culturii Černoles. Aceasta va da posibilitate de a stabili nivelul de dezvoltare a lor, precum şi de a cerceta relaţiile economice şi culturale cu comunităţile sincrone din regiunile limitrofe.
Valoarea aplicativă a tezei: Rezultatele cercetării vor putea fi utilizate pentru elaborarea de baze de date şi hărţi arheologice. De asemenea, ele pot fi folosite în calitate de surse informative pentru lucrări de sinteză consacrate preistoriei spaţiului dintre Nistru şi Nipru, precum şi pentru regiunile limitrofe.
Implementarea rezultatelor obţinute: Rezultatele investigaţiilor ştiinţifice servesc drept bază a
cursurilor teoretice şi practice ţinute de către autor în faţa studenţilor de la facultatea de istorie a
Universităţii de Stat din Tiraspol.