|
StatutTeza a fost susţinută pe 27 octombrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2015 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 37. 016. 046: 811. 112. 2 (043.2)
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, 234 surse bibliografice, 165 pagini text de bază, 24 tabele, 22 figuri, 14 anexe.
Publicaţii la tema tezei:18 lucrări ştiinţifice
Domeniul de studiu: Didactica limbii germane.
Scopul cercetării: fundamentarea teoretico-metodologică а СSC și implementarea Modelului pedagogic de formare a CSC la studețn i în baza TPLG.
Obiectivele investigației: determinarea reperelor teoretice și metodologice ale formării CSC în contextul studierii integrate a limbii și culturii germane; descrierea genezei, a structurii și a conținutului CSC; cercetarea caracteristicilor socioculturale ale TP; analiza situaţiei de predareînvăţare a limbii germane în instituţiile de învăţământ superior din perspectiva problemei studiate şi determinarea nivelurilor de formare a CSC; elaborarea şi validarea experimentală a Modelului pedagogic de formare a CSC studenţilor-filologi prin intermediul TPLG; analiza cantitativă şi calitativă a rezultatelor experimentului pedagogic.
Noutatea ştiinţifică şi originalitatea cercetării constă în: determinarea fundamentelor teoretice ale formării CSC în contextul studierii integrate a limbii și culturii germane; descrierea structurii și a conținutului CSC; identificarea rolului și specificului TPLG ca bază a formării CSC studenților-filologi; descrierea caracteristicilor socioculturale ale TP; elaborarea Modelului pedagogic de formare a CSC studețn ilor-filologi în baza TPLG.
Problema ştiinţifică soluţionată constă în fundamentarea teoretică şi metodologică a procesului de formare a CSC la studenţi în baza TPLG, fapt ce a permis cercetarea specificului textelor din presă în contextul dialogului intercultural, determinarea conţinutului şi structurii CSC, stabilirea caracteristicilor socioculturale ale TP, descrierea nivelurilor de formare a CSC, elaborarea şi validarea Modelului pedagogic de formare a CSC studenţilor-filologi în baza TPLG, în rezultatul căruia a fost posibilă realizarea procesului de formare a CSC în procesul studierii TPLG, iar în consecinţă – prezentarea calităţilor unei personalităţi socioculturale necesare pentru realizarea unui dialog intercultural.
Semnificaţia teoretică a cercetării rezultă în actualizarea termenilor de bază în demersul teoretic al cercetării; prezentarea structurii și a conținutului CSC; descrierea caracteristicilor CSC ale TP; stabilirea reperelor de bază în formarea CSC; elaborarea Modelului pedagogic de formare a CSC studenţilor-filologi în baza TPLG; determinarea criteriilor de evaluare şi а valorilor CSC.
Valoarea aplicativă a lucrării constă în:validarea experimentală a eficienţei Modelului pedagogic de formare a CSC studețn ilor-filologi prin valorificarea TPLG; elaborarea sistemul complex de exerciții specifice orientat spre formarea valorilor socioculturale.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice ale cercetării au fost aprobate la conferinţe ştiinţifice
internationale şi naţionale; au fost experimentate în instituţii de învăţământ superior din R.
Moldova în anii 2008-2015.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: