|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 noiembrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 616.858-008.6-009.7-08
|
Lucrarea conţine introducere, două capitole de rezultate proprii şi discuţii, concluzii şi recomandări, bibliografie din 252 titluri, 5 anexe, 131 pagini de text de bază, 29 de figuri şi 42 tabele. Rezultatele cercetării au fost publicate în 20 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: neurologie.
Scopul şi obiectivele tezei: evidenţierea particularităţilor şi corelaţiilor între caracteristicile clinice la pacienţii cu boala Parkinson și durere cronică și a efectului tratamentului prin stimulare electrică cu curent continuu asupra durerii și semnelor motorii.
Noutatea şi originalitatea lucrării: S-a stabilit că durerea cronică în BP corelează cu severitatea clinică a bolii; a fost susținută ipoteza deficitului dopaminergic în patogenia durerii și s-a stabilit efectul terapeutic pozitiv al stimulării transcraniene electrice cu curent continuu asupra sindroamelor algice în BP.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată în domeniul respectiv. Analiza subiecţilor cu boala Parkinson și durere cronică a demonstrat prezenţa unor particularităţi clinice de corelare a durerii cu severitatea semnelor motorii și non-motorii, cu predominare la pacienții cu fenotipul akinetico-rigid cu un deficit dopaminergic mai avansat.
Semnificaţia teoretică a studiului. Rezultatele cercetării extind cunoştinţele existente despre durerea cronică în boala Parkinson. Studiul a oferit argumente pentru ipoteza dopaminergică în patogenia durerii; s-a confirmat conceptul de heterogenitate clinică a bolii prin asocierea varibilelor legate de durere și a parametrilor motorii mai sever exprimați cu fenotipul akinetico-rigid al bolii.
Valoarea aplicativă a lucrării. S-a stabilit importanţa evaluării sistematice a pacienţilor cu BP pentru depistarea activă a manifestărilor algice; au fost evidențiați factorii predictivi pentru existența durerii în baza unor variabile clinice definite. Tratamentul aplicat prin stimulare electrică a evidențiat ameliorarea durerii și poate fi o metodă suplimentară utilă în managementul complex al acestor pacienți.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Secția Consultativă, Secția de Cefalee și Tulburări Vegetative a Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, Catedra de neurologie a USMF „N. Testemiţanu”, Clinica Universitară Neuronova-plus.