|
StatutTeza a fost susţinută pe 20 noiembrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 februarie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 378(043.3)
|
Structura tezei include adnotări în limbile română, rusă şi engleză, introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, 138 pagini text de bază, bibliografie din 187 de titluri şi 3 anexe.
Publicaţii la tema tezei: 10 lucrări ştiinţifice
Domeniul de studiu îl reprezintă pedagogia universitară.
Scopul cercetării rezidă în fundamentarea şi valorificarea condiţiilor psihopedagogice de formare a motivaţiei pentru învăţare la studenţi în învăţământul superior.
Obiectivele cercetării: analiza abordărilor teoretice cu privire la motivaţia pentru învăţare la studenţi; conceptualizarea formării motivaţiei pentru învăţare la studenţi; definirea sistemului de condiţii psihopedagogice cu privire la formarea motivaţiei pentu învăţare la studenţi; elaborarea Modelului psihopedagogic de formare a motivaţiei pentru învăţare la studenţi; elaborarea strategiilor de formare a motivaţiei pentru învăţare la studenţi; validarea experimentală a strategiilor de formare a motivaţiei pentru învăţare la studenţi în ciclul universitar.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: fundamentarea unei concepţii ale motivaţiei pentru învăţare la studenţi din perspectivele psihologică, pedagogică şi metodologică; identificarea şi argumentarea sistemului de condiţii de formare a motivaţiei pentru învăţare la studenţi,determinate psihologic,pedagogic şi metodologic; construirea unui model psihopedagogic de formare a motivaţiei pentru învăţare la studenţi,axat pe demersurile conceptual şi procedural, determinate de un ansamblu de principii şi condiţii psihopedagogice; elaborarea strategiilor psihopedagogice de dezvoltare motivaţională pentru şi prîn învăţare, ca o combinare a metodelor interactive cu cele specifice de formare a motivaţiei.
Problema ştiinţifică soluţionată în cercetare constă în fundamentarea şi valorificarea contextuală a sistemului de condiţii de formare a motivaţiei pentru învăţare la studenţi (pedagogice, psihologice şi metodologice) creând un cadru motivaţional şi didactic/metodologic adecvat privind eficientizarea procesului şi a rezultatelor academice ale studenţilor.
Semnificaţia teoretică a investigaţiei constă în: dezvoltarea teoriei şi metodologiei de formare a motivaţiei pentru învăţare la studenţi prin fundamentarea conceptului de condiţii psihopedagogice, structurarea modelului psihopedagogic, conceperea unor strategii de formare a motivaţiei pentru învăţare la studenţi.
Valoarea aplicativă a cercetării este reprezentată de: identificarea şi fundamentarea condiţiilor şi principiilor psihopedagogice de formare a motivaţiei pentru învăţare la studenţi; elaborarea Modelului psihopedagogic de formare a motivaţiei pentru învăţare la studenţi; proiectarea strategiilor specifice de formare a motivaţiei pentru învăţare la studenţi; dezvoltarea curriculumului universitar din perspectiva valorificării conţinutului motivaţional în cadrul educaţional.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice s-a desfăşurat în cadrul şedinţelor catedrei Ştiinţe ale Educaţiei USM din Chişinău, Facultatea de Pedagogie şi Psihologie Universităţii de Stat, „T.G. Şevcenko” din Tiraspol şi Filiala Universităţii de Stat „T.G. Şevcenko” din oraşul Tighina, a conferinţelor teoretico-practice, dar şi prin publicaţiile ştiinţifice
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: