|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 noiembrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 515.1(043.3)
|
Structura tezei: teza este scrisă în limba română și constă din introducere, 3 capitole, concluzii generale și recomadări, glosar, 177 titluri bibliografice, 110 pagini text de bază. Rezultatele obținute sunt publicate în 35 lucrări științifice.
Domeniul de studiu al tezei: influența structurilor algebrice asupra proprietăților topologice ale grupoizilor topologici cu unități multiple și diviziuni continui. Scopul și obiectivele lucrării rezidă în: desăvârșirea metodelor de studiere a grupoizilor topologici ce posedă anumite proprietăți algebrice; elaborarea metodelor de cercetare a grupoizilor topologici cu unități multiple; determinarea condițiilor pentru care omomorfismele continui a n-grupoizilor topologici cu diviziuni continui sunt deschise; soluționarea problemei pentru care o submulțime compactă deschisă dintr-o buclă topologică paramedială de dreapta conține o subbuclă compactă deschisă paramedială de dreapta; determinarea condițiilor pentru care (n,m)-izotopul omogen al unui grupoid topologic cu proprietatea algebrică P posedă aceeași proprietate; identificarea condițiilor pentru care pe mulțimea poate fi definită o operație binară astfel încât noua structură algebrică obținută este quasigrup neasociativ cu proprietății algebrice speciale.
Noutatea și originalitatea științifică: rezultatele principale sunt noi. Evidențiem următoarele: au fost determinate condițiile pentru ca omomorfismele continue a n-grupoizilor topologici cu diviziune continua să fie deschise; au fost analizate proprietățile algebrice ale (n,m)-izotopilor omogeni ai grupoizilor topologici; au fost determinate unele proprietăți ale subgrupoidului primitiv cu diviziuni al grupoidului topologic primitiv cu diviziuni; au fost determinate condițiile pentru care o submulțime compactă deschisă dintr-o buclă topologică paramedială de dreapta conține o subbuclă compactă deschisă paramedială de dreapta; au fost determinate condițiile pentru care pe mulțimea poate fi definită o operație binară astfel încât noua structură algebrică obținută este quasigrup neasociativ cu proprietăți algebrice speciale.
Problema științifică importantă soluționată constă în elaborarea unor metode de cercetare a grupoizilor topologici cu diviziuni, ceea ce a condus la determinarea corelațiilor dintre proprietățile algebrice și topologice ale grupoizilor cu unități multiple și diviziuni continui.
Semnificația teoretică: au fost elaborate concepții, metode și construcții noi care au contribuit la rezolvarea obiectivelor propuse.
Valoarea aplicativă a lucrării: metodologia aplicată, concepțiile și metodele elaborate în lucrare au permis soluționarea unor probleme concrete ori a unor aspecte ale lor formulate de M.M.Cioban și L.L.Chiriac. Aparatul matematic aplicat a condus la rezolvarea unor probleme ce au conexiune cu algebra topologică.
Implementarea rezultatelor științifice: rezultatele lucrării pot fi implementate în teoria grupoizilor și quasigrupurilor topologice, teoria automatelor, la elaborarea unor cursuri speciale pentru masteranzi și doctoranzi.