|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 decembrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 21 aprilie 2016 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 004.9:658
|
Structura lucrării: întroducerea, trei capitole, concluziile generale și recomandările, bibliografia din 152 de izvoare, 4 anexe, 96 pagini ale textului de bază, 19 desene și 43 tabele. Rezultatele cercetării au fost publicate în 32 de lucrări științifice. Domeniul de studiu: Cibernetică şi informatică economică.
Scopul și obiectivele lucrării: Scopul tezei constă în elaborarea bazei teoretice și metodice a prognozării situației financiare la întreprinderi, bazată pe metode informaționale asociate cu operații de calcul laborioase, prin recunoașterea automată a seturilor de valori ale performanței financiare și dinamica modificărilor lor retrospective caracteristice perioadei de pre-criză. În vederea atingerii scopului, au fost formulate următoarele obiective: de dezvoltato nouă metodă de automatizare a procesului de avertizare timpurie privind stările de criză la întreprindere, bazat pe utilizarea tehnologiilor informatice moderne, eliminarea factorilor care reduc precizia prognozării, realizarea în practică a metodei propuse, cu ajutorul elaborării produselor programului respectiv şi efectuarea de calculi pentru întreprinderi concrete.
Noutatea și originalitatea științifică a lucrării constă în elaborarea metodei şablon de identificare a stărilor pre-criză la întreprinderi în baza dinamicii retrospective a valorilor unui set de indicatori financiari. Problema științifică soluționată - creșterea preciziei de prognozare a situației financiare la întreprinderi.
Semnificația teoretică a lucrării constă în dezvoltarea bazelor metodologice ale prognozării stării financiare precriză la întreprinderi. Semnificația practică. Rezultatele obținute pot fi utilizate de manageri, pentru diagnosticarea precoce a crizelor în curs de dezvoltare și pentru a determina ieșirea optimă din această situație, pentru a evalua situația financiară a întreprinderii-contrapartidei. Implementarea rezultatelor științifice a fost efectuatăla întreprinderile Bilgocom S.R.L. şi ROSAND-LP S.R.L. din Republica Moldova.