|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 decembrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 februarie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 37.016.046:811.133.1(043.2) L21
|
Structura tezei. Prezenta cercetare cuprinde adnotă ri în limbile română, rusă şi engleză, lista abrevierilor, cuprins, introducere, trei capitole, 178 de pagini de text de bază, bibliografie (175 titluri), concluzii generale şi recomandări şi 13 anexe, 29 figuri, 15 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 11 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu. Filologie romanică. Interactivitate și TIC în clasa de FLE. Scopul şi obiectivele lucrării. Această cercetare a pornit de la simbioza dintre o necesitate practică și o preocupare teoretică. Scopul principal al prezentei cercetări este demonstrarea eficienței utilizării noilor tehnologii informaționale și de comunicare aplicate în didactica limbii franceze, prin formularea și realizarea coerentă și sistemică a sarcinilor didactice, care decurg din pentagonul competențelor cultivate elevului în cadrul procesului de predare-învățare-evaluare a limbii franceze.
În vederea realizării scopului formulat ne propunem identificarea și analiza unor exemple de bune practici pentru integrarea TIC, în vederea implementă rii unor activități interactive care să stimuleze învățarea unei limbi străine.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Caracterul novator al lucrării rezidă în repertorierea unor aspecte teoretice și practice care îi preocupă pe formatorii de limbi străine. Lucrarea constituie un îndemn și o reflecție asupra propriilor practici de lucru prin abordarea originală și multidimensională a noilor tehnologii informaționale. Interesul științific produs de demersul de faţă permite o mai bună înțelegere a dispozitivelor de predare, susținând mediatizarea pedagogică și pune în lumină diferitele abordări utilizate în mediatizarea de conținut FLE. Semnificaţia teoretică. Lucrarea constituie o sursă modernă şi actuală în învățământul limbilor străine din România, care să permită ameliorarea nivelului de competențe de comunicare ale elevilor.
Valoarea aplicativă a lucrării. Rezultatele obţinute în urma investigaţiilor efectuate pot fi utilizate în conceperea proiectelor pedagogice, incluzând în derularea lor noi instrumente multimedia. Cercetarea poate constitui un punct de plecare pentru o viitoare cercetare, respectiv o viitoare acțiune în domeniul integrării tehnologiilor în didactica limbii franceze. Lucrarea poate determina un interes metodologic, prin sugestii privind aplicarea curriculei, în conceperea și folosirea manualelor, dar și pentru conceperea testelor pentru olimpiadele școlare.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Prezenta cercetare constituie un suport practic
prin includerea în structura lucrării a unui compendiu cu propuneri de activități realizabile în ora
de limba franceză, construite folosindu-se noile suporturi multimedia, dar și un capitol de
activități pentru îmbunătățirea competențelor orale.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: