|
StatutTeza a fost susţinută pe 14 decembrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 februarie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 7.048 (043.2)
|
Teza include: introducere, trei capitole, adnotări în trei limbi, concluzii și recomandări, bibliografie din 190 de titluri, 13 anexe, 42 figuri, 8 tabele, 2 scheme, 149 pagini text de bază. Rezultatele obținute sunt publicate în 23 lucrări științifice.
Scopul tezei constă în studierea particularităților ornamentale ale ţesăturilor tradiţionale ca sursă de identitate culturală și parte componentă a patrimoniului național din Republica Moldova.
Obiectivele prezentei cercetări constau în: analiza lucrărilor științifice cu privre la gradul de investigare a temei; cercetarea evoluției motivelor decorative în contextul artei ornamentale; evidenţierea caracteristicilor tradiţionale şi inovative ale ornamenticii ţesăturilor tradiţionale din Republica Moldova, determinat de impactul aculturației; analiza comparată a semnificațiilor simbolico-metaforice ale motivelor ornamentale; elaborarea recomandărilor științifice ce țin de implementarea politicilor de perspectivă a patrimoniului național.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată constă în determinarea particularităților ornamentale ale țesăturilor tradiționale, fapt care a condus la abordarea semantică a motivelor decorative, în vederea estimării rolului ornamenticii țesăturilor tradiționale ca sursă de identitate culturală și parte componentă a patrimoniului etnografic național. Noutatea și originalitatea științifică. Lucrarea reprezintă primul studiu științific de sinteză în etnografia autohtonă ce abordează problema ornamenticii pe ţesături, caracteristici inovative, semnificații ale motivelor decorative, consecințe ale aculturației.
Semnificația teoretică derivă din rezultatele analizei detaliate a evoluției ornamenticii țesăturilor tradiționale, cu scopul de a evidenția aspecte noi de cercetare.
Valoarea aplicativă. Materialele expuse în lucrare pot fi folosite în cursurile universitare şi în programele şcolare de profil, la elaborarea unor serii de prelegeri şi cursuri speciale de etnologie şi antropologie culturală, semiotică, în emisiuni televizate şi radiofonice. Toate acestea necesită a fi realizate în scopul perpetuării artei populare în spiritul valorilor tradiţionale.
Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele cercetării au fost prezentate în cadrul a 23 articole ştiinţifice și de popularizare a științei publicate în diverse reviste de specialitate din Republica Moldova şi România Volumul total depășește 7 coli de autor.