|
StatutTeza a fost susţinută pe 18 decembrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 februarie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 630* 27 (478)
|
Structura: introducere, 5 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 361 titluri, 13 anexe, 232 pagini text de bază, 33 tabele şi 29 figuri. Materialul tezei a fost publicat în 91 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: 164.01 – Botanica. Scopul tezei: Stabilirea componenţei taxonomice a dendroflorei cultivate; evaluarea rezultatelor multianuale a plantelor lemnoase şi valorificarea în economia naţională.
Obiectivele tezei: studierea dendroflorei cultivate; evaluarea spaţiilor verzi şi a colecţiilor dendrologice; analiza vitalităţii, determinarea predestinării plantelor; analiza ecogeografică şi stabilirea regiunilor floristice de perspectivă; aprecierea rezistenţei plantelor lemnoase la poluarea aerului şi a capacităţii de acumulare a poluanţilor; raionarea dendrologică a or. Chişinău după nivelul de poluare.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Pentru prima dată a fost evidenţiată şi determinată taxonomia plantelor lemnoase în dendroflora cultivată (1490 taxoni) şi s-a efectuat analiza ecogeografică a speciilor introduse şi evidenţierea regiunilor floristice, flora cărora este de perspectivă pentru introducţie.Rezultatele principial noi pentru ştiinţă şi practică obţinute. A fost elaborată noţiunea de dendrofloră cultivată; s-a stabilit componenţa taxonomică a dendroflorei cultivate în Republica Moldova (1490 taxoni). S-au evaluat rezultatele multianuale a introducţiei plantelor lemnoase; a fost elaborată Teoria Complexă a Introducţiei Plantelor care cuprinde mobilizarea, adaptarea genotipică, adaptarea populaţională, naturalizarea şi valorificarea în practică. A fost întemeiată o subdiviziune nouă în ecologie – Ecologia mediului poluat pe baza plantelor lemnoase. S-au stabilit regiunile floristice de perspectivă pentru introducerea plantelor lemnoase în Republica Moldova.
Semnificaţia teoretică. Teoria Complexă a Introducţiei Plantelor, elaborată de noi, răspunde cerinţelor ştiinţei şi necesităţilor practice, oferind posibilitatea pentru evidenţierea regiunilor floristice şi aprecierea speciilor de perspectivă pentru introducere, cu un suport ştiinţific spre implementarea în cultură.
Valoarea aplicativă. Rezultatele cercetărilor ştiinţifice pot fi folosite la elaborarea
asortimentelor de arbori, arbuşti şi liane pentru economia naţională. Implementarea
rezultatelor. Au fost elaborate de noi şi au intrat în vigoare ”Методические рекомендации по
комплексному ассортименту древесных и цветочных растений для озеленения в Молдавии
и курортной зоны ”Сергеевка”. Pentru majoritatea speciilor şi formelor sunt elaborate
tehnologiile de multiplicare implementate de către Agenţia ”Moldsilva”.
7
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: