|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 decembrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 februarie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 631.4:631.44
|
Lucrarea este alcătuită din introducere, patru capitole, concluzii şi recomandări. Include bibliografia din 139 surse, 6 anexe (cu 15 tabele şi 7 figuri), 117 pagini de text de bază, 32 de figuri, 56 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 11 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: pedologie.
Scopul şi obiectivele cercetării. Scopul cercetărilor constă în evidenţierea particularităţilor genetice, evaluarea modificărilor însuşirilor şi aprecierea evoluţiei solurilor sub influenţa factorilor naturali şi antropici pentru elaborarea sistemului de măsuri privind protecţia, ameliorarea şi utilizarea durabilă a terenurilor pe teritoriul bazinului cadru de recepţie din zona colinară a Prutului de Mijloc. Pentru îndeplinirea acestui scop s-au realizat următoarele obiective: studierea detaliată a învelişului de sol la scara 1:5000; generalizarea şi prelucrarea statistică a rezultatelor; elaborarea hărţilor solului, a erodabilităţii şi pericolului erozional; aprecierea modificării însuşirilor solurilor sub influenţa sinergică a factorilor naturali şi antropici; recomandarea complexului de măsuri pentru diminuarea consecinţelor negative.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Cu prioritate ştiinţifică au fost evidenţiate particularităţile şi modificările însuşirilor solurilor care contribuie la aprecierea direcţiei evoluţiei contemporane a învelişului de sol sub influenţa sinergică a factorilor naturali şi antropici.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată. A fost stabilită particularitatea formării şi evoluţiei învelişului de sol din cadrul bazinului de recepţie tipic pentru zona colinară a Prutului de Mijloc şi determinaţi principalii indici pedoerozionali în baza cărora s-a elaborat complexul antierozional de măsuri care include: organizarea antierozională şi hidrologică a teritoriului; cultivarea culturilor agricole în fâşii alternative; implementarea asolamentelor antierozionale cu participarea preponderent a culturilor semănate des. Semnificaţia teoretică. S-a demonstrat legătura strânsă dintre însuşirile solurilor, erodabilitatea lor; intensitatea proceselor de eroziune şi acumularea în depresiuni a pedolitului spălat de pe versanţi.
Valoarea aplicativă a lucrării. Complexul de măsuri elaborat în baza materialelor cercetărilor pedologice detaliate asigură reducerea scurgerilor, pierderilor de sol şi diminuarea consecinţelor proceselor de eroziune.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Sistemul complex de măsuri pentru stoparea eroziunii şi remedierea însuşirilor solurilor se implementează pe terenurile cooperativei agricole de producere „ Mangservagro” din comuna Negrea, raionul Hânceşti.