|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 ianuarie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 februarie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU [535.14+530.145](043.2)
|
Teza este alcătuită din introducere, trei capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografia care conține 125 titluri bibliografice, cu volum total de 143 pagini, conține 40 figuri. Rezultatele prezentate în teză sunt publicate în 31 lucrări științifice.
Numărul de lucrări ştiinţifice publicate: Rezultatele științifice sunt publicate în 3 articole în reviste recenzate, 9 articole în culegeri și în 19 teze la conferințe.
Domeniul de cercetare: fizica statistică, optică neliniară și optică cuantică.
Scopul și obiectivele tezei. Scopul tezei este de a prezenta rezultatele cercetării aspectului cooperativ cuantic între fotoni la emisia Raman şi hyper-Raman, precum şi aplicarea proceselor cooperative ce apar la interacţiunea neliniară a subsistemului atomic şi a câmpului electromagnetic de cavitate. Printre obiectivele tezei se înscrie și stabilirea corelaţiei cuantice dintre fotonii modurilor Stokes şi anti-Stokes în procesul de emisie Raman şi hyper-Raman. Această corelaţie conţine aspect de grupare şi coerentizare dintre fotonii modurilor Stokes şi anti-Stokes în ambele procese de emisie de împrăştiere.
Noutatea ştiinţifică și originalitatea rezultatelor obținute. Pentru prima dată este propusă cuantificarea simultană a câmpului de pompaj şi a câmpului de împrăştiere şi formarea stărilor coerente bimodale în procesul cooperativ de încrucişare. În investigațiile realizate până în prezent doar unul din aceste câmpuri de pompaj (sau de împrăştiere) era considerat cuantificat, pe când celălalt-clasic.
Problema ştiinţifică importantă soluționată constă în faptul că proprietăţile statistice ale fotonilor Stokes şi anti-Stokes au fost descrise cu ajutorul funcţiilor de corelare dintre fotoni. Funcţiile de corelare ne oferă posibilitatea de a descrie funcţia de distribuţie cuantică a fotonilor generați în câmpul de împrăştiere ca funcţie de conversie a fotonilor din modul Stokes în anti-Stokes. Deoarece durata de viaţă a atomilor în cavitate este considerată cu mult mai mică decât timpul de împrăştiere cooperativă între câmpurile Stokes şi anti-Stokes, am eliminat variabilele atomice şi am obţinut trecerea câmpului bimodal Stokes şi anti-Stokes în stare coerentă.
Valoarea practică a tezei. Este determinată de posibilitatea aplicării rezultatelor cercetărilor descrise în teză la elaborarea dispozitivelor de transmitere a informaţiei prin intermediul fotonilor colectivi. S-a stabilit o corelaţie cuantică între fotonii modurilor Stokes şi anti-Stokes cu ajutorul căreia poate fi dirijată informaţia. Fluctuaţiile cuantice relative ale intensităţii fotonilor din ambele moduri tind spre un minim, fapt ce demonstrează realizarea stărilor coerente. Aceste stări coerente corespund unui minimum al potenţialului de stabilizare la ER şi EHR, care este descris de existenţa unui punct critic pentru care laserul începe să funcţioneze ca un generator de intensitate stabilă. Fenomenul coerenţei între perechile de fotoni poate fi utilizat atât în litografie, cât şi la perfecţionarea laserilor şi maserilor cu doi fotoni.
Implementarea rezultatelor: Rezultatele obținute sunt utilizate în cadrul proiectului instituțional de cercetări științifice fundamentale 15.817.02.07F, direcția strategică „Efecte ale opticii şi cineticii cuantice în nanostructuri pentru informatică și biofotonica avansată”.