|
StatutTeza a fost susţinută pe 19 februarie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 21 aprilie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 576.895.1:597.6
|
Structura: Introducere, 5 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 187 titluri, anexe, 167 pagini de text de bază, 50 tabele, 32 figuri și 48 fotografii. Rezultatele obţinute sunt publicate în 21 lucrări ştiinţifice. Cuvintele-cheie: Amphibia, fam. Ranidae, helmintofauna, mono-, poliinvazii. Domeniul de studiu - Parazitologie.
Scopul: fundamentarea unui sistem detaliat şi integru de cunoştințe bioecologice şi etologice ale ranidelor verzi, precum şi studierea amplă și complexă a helmintofaunei acestora în ecosistemele naturale și antropizate din Republica Moldova.
Obiectivele: evaluarea distribuţiei spaţiale şi a efectivului populaţional al ranidelor verzi în diverse habitate naturale și antropizate; caracterizarea particularităţilor morfologice ale populaţiilor speciilor de ranide verzi; evidenţierea specificului de reproducere şi al comportamentului reproductiv; stabilirea diversității helmintofaunei ranidelor verzi din diverse ecosisteme acvatice și terestre, naturale și antropizate; determinarea extensivității şi intensivității invaziilor la amfibienii din complexul ranidelor verzi; determinarea nivelului de infestare a ranidelor verzi în formă de mono- şi poliinvazii; stabilirea rolului epizootic al ranidelor verzi, evaluarea stării ecologice şi elaborarea măsurilor de conservare.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. A fost realizată o abordare sistemică a grupului ranidelor verzi din ecosistemele Republicii Moldova, finalizată cu evaluarea particularităților bioecologice ale structurii spaţiale şi elucidarea detaliată a ciclului reproductiv anual. În premieră a fost elaborat modelul integral al comportamentului nupțial şi determinat nivelul de infestare în formă de mono- şi poliinvazii.
Problema științifică importantă soluționată constă în fundamentarea științifică a particularităților bioecologice, etologice și helmintofauna ranidelor verzi din Republica Moldova, ceea ce a contribuit la evaluarea structurii populaționale, stabilirea nivelului de infestare cu helminți, fapt ce permite utilizarea lor în calitate de bioindicatori. Semnificația teoretică. Rezultatele obținute asupra nivelului de infestare cu helminți a ranidelor verzi redau starea ecologică a biotopurilor acvatice și terestre, aducând un aport esențial în dezvoltarea bazelor teoretice ale impactului antropic și diversităţii helmintofaunei.
Valoarea aplicativă a lucrării. Rezultatele pot fi folosite în evaluarea epizootică a biotopurilor acvatice și terestre; în elaborarea metodelor pentru reglementarea diversității helmintofaunei, precum și la identificarea speciilor, participante la formarea focarelor de maladii.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele ştiinţifice sunt utilizate în procesul didactic la facultățile de Biologie ale Universităților din Republica Moldova.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: