|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 ianuarie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 21 aprilie 2016 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 811.161.1'1(043.3)
|
Domeniul de studiu: știinţe umanistice (limba rusă); studiu conceptologic lingvoculturologic.
Publicații la tema tezei: 22 lucrări ştiinţifice.
Structura tezei: introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, 191 de surse bibliografice, 121 de pagini text de bază.
Scopul cercetării: precizarea conceptului iurodivîi și reliefarea specificităţii lui funcționale în imaginea lingvistică rusă a lumii, determinată de factori lingvistici și extralingvistici.
Оbiectivele: descrierea factorilor extralingvistici care au contribuit la apariția și evoluția acestui fenomen; evidențierea indiciilor motivaționali și conceptuali care constituie zona nucleară a conceptului iurodivîi; studierea componentei lui axiologice; analiza aspectului perceptiv-imagistic al realizării tipului cultural iurodivîi în baza materialului furnizat de discursul hagiografic, etc.
Noutatea ştiinţifică şi originalitatea cercetării este determinată de încercarea de a analiza, sub mai multe aspecte, dar și de a descrie specificul național al manifestărilor conceptuale, valorice și perceptiv-imagistice ale noțiunii iurodivîi, particularitățile realizării sale lingvistice în discursuri diferite.
Problema științifică pe care am soluționat-o în teză constă în: generalizarea și sistematizarea notelor conceptuale prin analiza multiaspectuală a fenomenului și prin descrierea conceptului lingvocultural iurodivîi; precizarea conținutului conceptului cercetat; relevarea realizării sale specifice în discursuri ce aparțin unor stiluri funcționale și modalități de comunicare literar-artistice (genuri) diferite.
Semnificaţia teoretică a lucrării rezidă în posibilitatea de a aplica rezultatele cercetării în descrierea altor concepte, integrate hiperconceptului sfînt.
Valoarea aplicativă rezidă în posibilitatea de a utiliza datele prezentate în lucrare în procesul de elaborare a unor cursuri.
Implementarea rezultatelor științifice s-a realizat în cadrul unor cursuri obligatorii şi opţionale; rezultatele cercetării au fost aprobate la conferințe științifice internaționale și naționale.