|
StatutTeza a fost susţinută pe 12 februarie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 21 aprilie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 347.43 (043.3)
|
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografia din 229 titluri, 3 anexe, 157 pagini text de bază. Rezultatele obținute sînt publicate în 15 lucrări științifice.
Domeniul de studiu: Lucrarea se referă la domeniul Dreptului civil, Teoria generală a obligațiilor.
Scopul tezei de doctorat constă în efectuarea unei cercetări ample a compensării ca mod de stingere a obligațiilor civile în lumina legislației Republicii Moldova, a doctrinei și a practicii judiciare, în vederea elucidării lacunelor și înaintării recomandărilor teoretice și practice, inclusiv a propunerilor de lege ferenda pentru îmbunătățirea cadrului legal în acest domeniu.
Obiectivele: argumentarea conceptului că compensarea, potrivit Codului civil al RM, constituie un mod distinct de stingere a obligațiilor civile; analiza compensării în diferite raporturi juridice obligaționale complexe etc.
Noutatea și originalitatea științifică derivă din faptul că autorul a evidențiat în ansamblu aspectele privind modul și condițiile operării compensării din legislația RM potrivit conceptului german de stingere a obligației prin compensare, lucru ce face să înlăture confuzia din literatura de specialitate autohtonă creată prin utilizarea conceptului francez. În același timp, în lucrare a fost efectuată și o analiză de drept comparat a prevederilor legislative naționale cu cele din alte state, ce a contribuit la identificarea elementelor normative avantajoase pentru reglementarea compensării. De asemenea, rezidă și în concepțiile proprii expuse de autor cu referire la caracterul distinct al compensării în raport cu executarea obligațiilor. Compensarea fiind aplicată în diverse raporturi juridice obligaționale, originalitatea lucrării rezultă și din elucidările făcute de autor asupra realizării efectului extinctiv în privința lor.
Problema științifică importantă soluționată constă în identificarea ansamblului particularităților stingerii obligației prin compensare potrivit legislației Republicii Moldova, fapt care a condus la clarificarea modului și a condițiilor operării compensării, în vederea aplicării corecte și uniforme a reglementărilor din acest domeniu. Semnificația teoretică și valoarea aplicativă a lucrării. Acest studiu complex și aprofundat asupra compensării constituie un aport considerabil la fondul doctrinar național și un reper temeinic pentru cercetători în dezvoltarea în continuare a științei pe marginea temei. În plan practic, elucidarea aspectelor importante ale compensării facilitează aplicarea corectă și uniformă a reglementărilor privind stingerea obligațiilor prin compensare pentru instanțele de judecată.
Implementarea rezultatelor științifice. Propunerile de lege ferenda, în special cele de modificare și completare a prevederilor privind compensarea din Codului civil al RM, au fost depuse spre examinare la Ministerul Justiției și la Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: