|
StatutTeza a fost susţinută pe 26 aprilie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 3 iunie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 331.5:377.1(478)(043)
|
Structura lucrării: introducere, trei capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie din 251 titluri, 23 anexe, 125 pagini text de bază ilustrat cu 24 tabele, 40 figuri. Rezultatele cercetării sunt publicate în 10 lucrări.
Domeniul de studiu: Teorie economică și politici economice.
Scopul cercetării efectuate: Analiza modelelor și factorilor care determină eficiența sistemului de formare profesională în cadrul învățământului profesional tehnic cu identificarea modelului cel mai eficient, în condițiile căruia oferta forței de muncă contribuie la echilibrarea pieței muncii și creșterea economică sustenabilă.
Obiectivele de cercetare se axează pe: (1) sistematizarea abordărilor teoretice cu privire la impactului educației profesionale asupra economiei; (2) identificarea efectelor de transmisie a educației asupra indicatorilor economici de rezultate; (3) analiza dezechilibrelor în Republica Moldova privind oferta educațională a sistemului de învățământ profesional tehnic și estimarea efectelor economice; (4) identificarea cauzelor dezechilibrelor dinte oferta educațională a sistemului de sistemului de învățământ profesional tehnic și cerințele pieței muncii; (5) identificarea experienței mondiale privind modelele de organizare și funcționare a sistemului de învățământ profesional tehnic și analiza posibilităților de adaptare a acestora la realitățile economiei Republicii Moldova; (6) estimarea randamentului investițiilor în diferite modele de organizare a sistemului de învățământ profesional tehnic și identificarea modelului avantajos pentru condițiile Republicii Moldova.
Novația științifică constă în determinarea modelului optimal de organizare și funcționare a sistemului de învăţământ profesional tehnic în condițiile pieței muncii Republicii Moldova, care asigură eficientizarea procesului de pregătire profesională a forţei de muncă, obținând un randament înalt al investiției în acest domeniu.
Problema ştiinţifică importantă, soluţionată în domeniul cercetat este dezechilibrul dintre oferta educațională a învățământului profesional tehnic și cererea de pe piața forței de muncă. Ca consecință a acestui dezechilibru se înregistrează un randament redus al investițiilor în sistemul de formare profesională. În cadrul cercetării a fost fundamentat din punct de vedere științific modelul cel mai eficient de organizare a învățământului profesional tehnic, care va avea ca rezultat un nou echilibru al pieței forței de muncă în condițiile realității economice ale Republicii Moldova.
Semnificaţia teoretică a tezei constă în argumentarea și cuantificarea eforturilor, riscurilor și beneficiilor modelelor de organizare și funcționare a sistemului de învățământ profesional în formarea forței de muncă conform cerințelor pieței muncii. A fost fundamentat științific modelului de organizare a învățământului profesional tehnic, prin care se asigură un randament înalt al investiției în educație în condițiile economiei Republicii Moldova.
Valoarea aplicativă a tezei: Ca rezultat al cercetării, au fost oferite recomandări practice care
au fost incorporate în Strategia de dezvoltare a învățământului vocațional tehnic pentru anii
2013-2020, Regulamentul de organizare și funcționare a Centrului Republican de Dezvoltare
a Învățământului Profesional, Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului
Național Coordonator pentru Învățământul Profesional, Regulamentul de organizare și
funcționare a Centrelor de Excelență (confirmat prin Certificatul de implementare al
Ministerului Educației).