|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 aprilie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 3 iunie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 616.233/.24-002-053.2+616.98:579.88
|
Structura tezei: introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, surse bibliografice din 230 titluri, 6 anexe, 120 pagini text de bază, 39 figuri, 9 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 30 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: Pediatrie, pneumologie
Scopul studiului: Evaluarea particularităţilor clinico-imunologice ale infecţiei micoplasmice la copiii cu maladii bronhopulmonare pentru evidenţierea caracteristicilor evolutive şi optimizarea conduitei medicale.
Obiectivele lucrării: Studierea particularităţilor clinice şi evolutive ale infecţiei micoplasmice la copiii cu afecţiuni bronhopulmonare. Evaluarea modificărilor imunologice induse de infecţia cu Mycoplasma la copiii cu maladii bronhopulmonare. Aprecierea proceselor inflamatorii prin determinarea nivelului interleuchinelor IL2, IL4 la copii cu infecţia micoplasmică bronhopulmonară, induse de infecția la copii. Optimizarea programelor de conduita terapeutică pentru controlul infecţiei respiratorii micoplasmice la copil.
Noutatea ştiinţifică. Studiul realizat a constatat dovezi noi despre impactul infecţiei micoplasmice la copiii cu afecţiuni bronhopulmonare acute de diferită vârstă cu o frecvenţă mai înaltă la copiii de vârstă mică. Au fost prezentate caracteristicile evolutive, radiologice, imunologice în infecțiile bronhopulmonare cu Mycoplasma. Problema ştiinţifică importantă soluţionată constă în elucidarea particularităţilor procesului pulmonar inflamator-infecţios indus de Mycoplasma la copii în diferite perioade de vârstă, ceea ce a a permis elaborarea unui algoritm de conduită al pacientului cu infecția respiratorie micoplasmică.
Semnificaţia teoretică constă în elucidarea interacţiunii polivalente etiopatogenice a proceselor inflamatorii în infecțiile bronhopulmonare acute provocate de Mycoplasma. Valoarea aplicativă a lucrării: Cercetarea a permis reevaluarea abordării spectrului etiologic al pneumoniilor comunitare la copii cu atribuirea unui rol semnificativ infecţiei cu Mycoplasma spp., prin care este argumentată necesitatea administrării remediilor antibacteriene din grupul macrolidelor în afectarea bronhopulmonară de etiologie micoplasmică.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: rezultatele studiului au fost implementate în activitatea practică a specialiștilor secției Pneumologie al IMSP Institutul Mamei și Copilului, cu contribuție la diagnosticul etiologic al pneumoniilor micoplasmice, precum și în protocoale clinice.