|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 mai 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 iulie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 620.91(478):339.9(043)
|
Structura tezei: adnotare, introducere, trei capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie (210 de titluri), 161 pagini text de bază, 19 tabele, 48 figuri şi 21 anexe. Rezultatele cercetării sunt publicate în 8 lucrări ştiinţifice.
Scopul cercetării constă în analiza măsurilor de consolidare a securităţii energetice a RM examinată ca instrument de adaptare la provocările globalizării în condiţiile instabilităţilor economice mondiale.
Obiectivele cercetării sunt: identificarea trăsăturilor distinctive şi mecanismelor de formare ale preţurilor la resursele energetice mondiale; caracteristica sectorului energetic naţional şi evaluarea competitivităţii pieţelor energetice din RM; analiza intensităţii energetice la nivel sectorial a economiei RM; elaborarea unui model de evaluare şi determinare a gradului de interdependenţă dintre nivelul securităţii energetice şi creşterea economică a RM; evaluarea indicelui de performanţă a arhitecturii energetice naţionale.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a rezultatelor obţinute constă în sistematizarea şi concretizarea, dezvoltarea teoretică şi ştiinţifică a noţiunilor de securitate energetică, instabilitate economică, riscuri energetice şi analiza mecanismului de formare a preţului la resursele energetice prin prisma studiului literaturii de specialitate; evaluarea cantitativă a impactului energiei consumate în economia naţională asupra creşterii economice printr-un model econometric bazat pe funcţia Cobb-Douglas; elaborarea şi calcularea modelului triunghiului energetic, care estimează gradul de performanţă a arhitecturii energetice a RM, comparativ cu valorile internaţionale de referinţă.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată constă în elaborarea unui sistem al de indicatori de evaluare a performanţei arhitecturii energetice a RM. Recomandările propuse vor contribui la asigurarea securităţii energetice ca instrument esenţial şi indispensabil pentru creşterea performanţei economiei naţionale. Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a tezei reprezintă elaborarea recomandărilor teoretice şi practice privind perfecţionarea asigurării securităţii energetice în condiţii de instabilitate economică mondială.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: unele rezultate ale cercetării date au fost implementate în practică de către ADR Centru, Fondul pentru Eficienţă Energetică şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică din RM.