|
StatutTeza a fost susţinută pe 2 iunie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 398.8(478):787.1(043.3)
|
Structura tezei include următoarele elemente: introducere, patru capitole, concluzii şi recomandări, 131 de pagini de text analitic, bibliografia din 168 de surse, 5 anexe, inclusiv 203 exemple muzicale folclorice şi note la ele. Rezultatele cercetării sunt reflectate în 8 publicaţii ştiinţifice.
Domeniul de studiu: folclor muzical.
Scopul şi obiectivele cercetării.
Scopul: studierea complexă a repertoriului folcloric pentru vioară din zona de nord a Republicii Moldova. Obiectivele: 1. Elucidarea fenomenului interpretării tradiţionale la vioară în zona de nord, identificarea reprezentanţilor artei violonistice, lăutarilor și dinastiilor de lăutari, din perspectivă sincronică și diacronică; 2. Tratarea repertoriului folcloric pentru vioară sub aspectul conţinutului, funcţionalităţii, relaţiilor interculturale; 3. Clasificarea melodiilor şi analiza particularităţilor ritmice, melodice şi arhitectonice ale lor.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Noutatea cercetării constă în dezvăluirea unor aspecte principiale ale muzicii instrumentale tradiţionale pentru vioară din zona de nord a Republicii Moldova, aspecte referitoare la colportori, funcţionalitate, morfologie, care nu au fost elucidate până acum în etnomuzicologia naţională. Lucrarea îşi propune să completeze un spaţiu insuficient studiat, legat de fenomenul artei instrumentale tradiţionale, de evoluţia limbajului muzical şi a gândirii muzicale, având ca bază repertoriul folcloric pentru vioară din zona cercetată. Materialul muzical studiat este inedit, selectat în urma investigaţiilor de teren și transcris în conformitate cu rigorile ştiinţifice.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată: a fost elaborată o viziune de ansamblu asupra repertoriului muzical şi a reprezentanţilor artei violonistice lăutăreşti din zona de nord a Republicii Moldova, fapt care poate contribui la eliminarea discrepanţei dintre nivelul avansat al creaţiei tradiţionale violonistice şi valorificarea ştiinţifică a acesteia în contemporaneitate. A fost evidenţiată valoarea repertoriului violonistic ca element al patrimoniului cultural intangibil şi utilizarea acestuia în diferite domenii ale artei muzicale.
Semnificaţia teoretică. Rezultatele cercetării constituie un aport temeinic în domeniul ştiinţific referitor la muzica instrumentală tradiţională din a doua jumătate a sec. XX – începutul sec. XXI. Lucrarea se axează pe concepte teoretice fundamentale ale ştiinţei etnomuzicologice contemporane cu aprofundarea laturii analitice. În baza lor, pornind de la specificul materialului muzical cercetat, pentru analiza sistemelor sonor, ritmic şi arhitectonic ale acestui material a fost elaborat şi aplicat un sistem metodologic corespunzător, care poate servi drept temei teoretic la elaborarea altor studii etnomuzicologice.
Valoarea aplicativă a temei. Rezultatele cercetării de tip analitic, comparativ şi structural-tipologic pot constitui repere importante pentru studierea muzicii folclorice din Republica Moldova, de asemenea pot fi utile în rezolvarea unor probleme legate de studierea patrimoniului cultural imaterial. În afară de aceasta, materialele sunt aplicabile la cursurile didactice Folclor muzical, Istoria muzicii naţionale, Istoria artei interpretative la instrumentele populare şi la cele de specialitate, cum ar fi studierea instrumentelor muzicale populare, în instituţiile de învăţământ muzical-artistic mediu şi superior.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Teza de doctor a fost discutată la şedinţele catedrei Muzicologie şi compoziţie a AMTAP, fiind recomandată pentru susţinere. Rezultatele științifice au fost implementate în cadrul conferinţelor ştiinţifice naţionale şi internaţionale la AMTAP în anii 2009-2015, şi al proiectelor ştiinţifice de la AMTAP: Folclor și postfolclor în contemporaneitate (2014-2015), Patrimoniul muzical din Republica Moldova (folclor și creație componistică) în contemporaneitate (2015-2018).
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: