|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 iunie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 613.2+613.955:796
|
Structura tezei: introducere, 5 capitole, concluzii generale şi recomandări practice, bibliografie (240 surse,) 112 pagini conţinut de bază, 16 figuri, 25 tabele şi 22 anexe. Rezultatele studiului au fost publicate în 24 lucrări. Domeniul de studiu: igienă. Scopul lucrării: estimarea igienică a alimentaţiei şi stării de sănătate a elevilor din instituţiile preuniversitare cu profil sportiv şi elaborarea unor măsuri de prevenţie.
Obiectivele lucrării: studierea evoluţiei problemei alimentaţiei şi stării de sănătate a elevilor care practică sportul; cercetarea şi evaluarea igienică a particularităţilor cantitative şi calitative ale alimentaţiei elevilor din instituţiile preuniversitare cu profil sportiv; studierea şi estimarea particularităţilor stării de sănătate a elevilor din instituţiile preuniversitare cu profil sportiv; determinarea corelaţiilor dintre indicii stării de sănătate şi indicii cantitativi şi calitativi ai alimentaţiei elevilor; estimarea gradului de adaptare; argumentarea şi elaborarea măsurilor de ameliorare a alimentaţiei şi stării de sănătate a elevilor din instituţiile preuniversitare.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Rezultatele studiului sunt o realizare în premieră a unui cercetări complexe a stării de sănătate a elevilor în relaţie cu aspectele nutriţionale (aportul energetic şi nutriţional).
Problema ştiinţifică soluţionată. Au fost identificate relaţiile dintre caracteristicile cantitative şi calitative ale alimentaţiei elevilor instituţiilor preuniversitare cu profil sportiv şi indicii stării de sănătate, elaborate măsuri de prevenţie.
Semnificaţia teoretică şi aplicativă. Studiul efectuat a permis elaborarea unei metodologii originală de cercetare în această problemă, care poate fi utilizată şi în alte cercetări din domeniul sănătăţii populaţiei în relaţie cu factorul alimentar.
Au fost evidenţiate principii teoretice importante pentru medicina sportivă privind alimentaţia şi starea de sănătate a elevilor din instituţiile preuniversitare cu profil sportiv. Rezultatele studiului completează capitolele respective ale bazelor teoretice etiopatogenice în problemă şi ale programelor de instruire a medicilor, antrenorilor, etc. S-a argumentat şi elaborat un complex de măsuri profilactice privind alimentaţia elevilor din instituţiile preuniversitare cu profil sportiv, a sportivilor de performanţă şi a persoanelor care practică sportul de masă.
Implementarea rezultatelor studiului. Rezultatele cercetării au fost utilizate la elaborarea
ghidului practic privind optimizarea alimentaţiei raţionale a sportivilor. Principiile de bază ale
lucrării sunt implementate în programele de studii la etapele de instruire universitară şi
postuniversitară a studenţilor, rezidenţilor igienişti şi de medicină sportivă în cadrul catedrelor de
igienă, igienă generală şi Cursului de reabilitare medicală, medicină fizică şi terapie manuală ale
Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: