|
StatutTeza a fost susţinută pe 23 iunie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 621.315.592
|
Teza este scrisă în limba română şi constă din introducere, patru capitole, concluzii generale, o anexă şi lista din 141 de lucrări citate. Lucrarea conţine 150 de pagini de text, 113 figuri, 18 tabele şi 68 de formule.
Teza de doctor este consacrată 1) cercetării fenomenului birefringenței în materiale pecum CdGa2S(Se)4, PbGa2S4, AgAsS2 și determinarea oportunităților potențiale de creare în baza lor a dispozitivelor; 2) cercetării stărilor excitonice, care permit obținerea de informații mai complete cu privire la principalele fenomene de propagare a undelor de lumină în cristale, de intrare și de ieșire a radiației din cristal, care determină parametrii optoelectronici ai dispozitivelor; 3) cercetarea spectrelor în adâncimea de absorbție fundamentală și determinarea experimentală a structurii benzii energetice a aceleiași serii de materiale, promiţătoare pentru folosirea în diferite dispozitive optoelectronice, inclusiv în calitatea de strat absorbant în convertoare de energie solară.
Scopul principal al tezei constă în investigarea complexă a proprietăţilor fundamentale ale compuşilor CdGa2S(Se)4, PbGa2S4, AgAsS2; a parametrilor optici n, k, ε1, ε2, parametrilor stărilor excitonice R, Eg, M, μ, εb, mc, mv, ωLT, Δcf, Δso și determinarea benzilor energetice responsabile de tranzițiile în adâncimea benzii de absorbție fundamentală. În lucrare sunt prezentate în premieră stările n=1, 2, și 3 ale excitonului Frenkel și Wannier–Mott în cristalul PbGa2S4, pentru restul cristalelor au fost determinate stările n=1, 2, și 3 ale excitonului Wannier–Mott, au fost analizate spectrele și efectuate calcule ale parametrilor stărilor excitonice în aceste materiale și determinată structura benzilor energetice.
Problema ştiinţifică principală rezolvată în teză: cercetarea anizotropiei proprietăților optice în regiunea marginii de absorbție ale cristalelor, determinarea dependențelor indicelui de refracție de polarizare, și direcția vectorului de undă a luminii în raport cu axa de anizotropie ale cristalelor și determinarea lungimii de undă izotrope (λ0); studierea dependențelor de polarizare a spectrelor excitonice; efectuarea calculelor teoretice utilizând relațiile de dispersie a spectrelor polarizate ale excitonilor Frenkel și Wannier–Mott, calcule ale funcțiilor optice (n, k, ε1, ε2) utilizând relațiile Kramers–Kronig; studiul dependențelor de polarizare a spectrelor de reflecție și reflecției modulate după lungimea de undă în regiunea spectrală de 2-6 eV (E>Eg) ale cristalelor CdGa2S(Se)4, PbGa2S4, AgAsS2.
Rezultatele prezentate în teză sunt de interes pentru fizica fundamentală şi ştiinţa materialelor ternari a materialelor uniaxiale și biaxiale.
Rezultatele obținute au fost publicate în 15 lucrări ştiinţifice în reviste din ţară şi străinătate, 6 dintre care sunt publicate în reviste cu factor de impact. Cercetările efectuate au fost premiate cu două medalii de argint la expoziții internaționale, o diplomă de excelență. A fost câștigată bursa nominală „Sergiu Rădăuţanu” pentru doctoranzi oferită de Guvernul Republicii Moldova.