|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 iunie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 574.4(478)(043.2)
|
Teza constă din Introducere, 4 capitole, bibliografie din 241 de titluri, 7 anexe, volumul total de 133 pagini, 54 figuri și 20 tabele. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în 23 de lucrări.
Domeniul de studiu: 145.01. Chimie ecologică.
Scopul tezei constă în elucidarea particularităţilor de degradare chimică a materialelor calcaroase naturale şi industriale din mediul ambiant la acţiunea compuşilor azotului amoniacal şi acumularea azotaţilor, a ionilor de calciu (duritatea) şi metalelor grele în apele naturale, propunerea măsurilor de reducere a spălării (levigării) calciului şi degradării materialelor ce conţin carbonat de calciu prin diverse metode de optimizare.
Obiective: studierea impactului compușilor amoniului asupra materialelor calcaroase naturale și industriale; stabilirea corelației conținutului ionilor de azotați, cu cel al ionilor de calciu și duritatea în apele subterane; elaborarea procedeului de fertilizare a solului cu îngrășăminte de azot amoniacal, în scopul diminuării degradării chimice a solului și prevenirea poluării apelor freatice; evidențierea aditivilor ca factor de protejare a betonului contra coroziunii la acțiunea compușilor azotului amoniacal.
Noutatea și originalitatea științifică. Pentru prima dată în Republica Moldova a fost stabilit că factorul acumulării ionilor de calciu (creşterii durităţii) în apele naturale corelează cu conţinutul azotaţilor, compus final al nitrificării ionilor de amoniu, fapt ce confirmă fenomenul de solubilizare a carbonaţilor din natură la acțiunea compuşilor amoniului.
Problema științifică soluționată constă în fundamentarea ştiinţifică a influenţei compuşilor amoniului asupra rezistenţei sistemelor calcaroase biologice, minerale naturale şi betonului, fapt care a determinat elaborarea procedeelor și schemelor de diminuare a alterării chimice a solului și betonului în vederea minimizării procesului de solubilizare a carbonaților.
Semnificația teoretică. Compuşii azotului amoniacal expun materialele calcaroase degradării chimice.
Valoarea aplicativă a lucrării. Aplicarea unui raport calculat al îngrășămintelor cu amoniu și fosfor în sol și a aditivilor în beton diminuează procesul de solubilizare a carbonaților. Procedeele propuse prezintă perspective pentru implementarea în agricultură şi în producerea betonului. Impactul asupra cochiliilor de moluşte poate fi exclus prin respectarea legislaţiei RM, privind conţinutul compuşilor azotului amoniacal din apele reziduale deversate.
Implementarea rezultatelor științifice. Condiţiile optime stabilite duc la optimizarea procesului de fertilizare a solului (brevet de invenţie) şi de producere a betonului. Diseminarea rezultatelor, privind componenţa apei din izvoare, administraţiei publice locale serveşte ca argument pentru a lua măsuri de prevenire a poluării şi îmbunătăţirea calităţii apelor naturale din teritoriu. Rezultatele cercetărilor științifice au fost apreciate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat și Institutul de Cercetări Științifice în Construcții „INCERCOMˮ Î.S.