|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 iunie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU
|
Structura tezei: Lucrarea este expusă pe 112 pagini, include 37 figuri, 33 tabele, 2 anexe; constă din următoarea structură: introducere, 5 capitole, concluzii și recomandări practice, rezumat în limbile română, rusă, engleză, 179 referințe bibliografice, rezultatele fiind reflectate în 12 publicații.
Domeniu de studiu: 331.01. Epidemiologie.
Scopul lucrării: Optimizarea sistemului de supraveghere şi control a infecţiilor septico-purulente nosocomiale (ISPN) în staţionarele de profil Traumatologie şi Ortopedie.
Obiectivele studiului. Determinarea nivelului real al morbidității prin infecţii septico - purulente nosocomiale în staţionarele de profil Traumatologie şi Ortopedie. Studierea structurii nosologice, particularităților epidemiologice, cât şi a factorilor de risc în ISPN în funcţie de profilul staţionarelor. Evaluarea utilizării antibioticelor în profilaxia şi tratamentul infecţiilor septico - purulente nosocomiale de profil Traumatologie și Ortopedie. Elaborarea strategiei de optimizare a supravegherii epidemiologice în infecțiile nosocomiale de profil Traumatologie şi Ortopedie.
Noutatea și originalitatea științifică. Pentru prima dată a fost realizat un studiu epidemiologic, complex, transversal, privitor la epidemiologia ISPN în staţionarele de profil Traumatologie şi Ortopedie; determinată incidenţa reală, particularităţile epidemiologice și factorii de risc prin ISPN în staţionarele de traumatologie și ortopedie; evaluat sistemul de utilizare a antibioticelor în tratamentul și prevenirea infecțiilor septico-purulente nosocomiale; elaborată tehnologia de dirijare a riscului în funcție de statutul stării pacientului, intervenției chirurgicale și al procesului de reabilitare postoperatoriu.
Problema științifică soluționată. A fost determinată morbiditatea reală, descrise particularităţile epidemiologice, constatați factorii de risc și propus managementul lor, care trebuie luați în considerație în supravegherea epidemiologică a infecţiilor septico-purulente nosocomiale de profil Traumatologie și Ortopedie.
Semnificația teoretică și valoarea aplicativă a lucrării: Studiile realizate în epidemiologia infecțiilor septico-purulente nosocomiale în instituțiile medico-sanitare de profil Traumatologie şi Ortopedie, cu descrierea particularităților epidemiologice și determinarea factorilor de risc în funcţie de specificul staţionarului, vor completa studiile universale în epidemiologia infecțiilor nosocomiale și vor contribui la optimizarea supravegherii epidemiologice prin eficientizarea managementului factorilor de risc.
Implementarea practică a rezultatelor:
Rezultatele studiului au fost implementate în cadrul Instituției Medico-Sanitare Publice Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie, precum și la catedrele Epidemiologie și Boli infecțioase ca material didactic pentru instruirea universitară, cât și postuniversitară a medicilor, și vor constitui parte componentă a ghidului național de supraveghere și control în infecțiile nosocomiale.