|
StatutTeza a fost susţinută pe 16 septembrie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 15 noiembrie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 347.736 (043.3)
|
Structura tezei: Introducere, 4 capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 171 de titluri, 164 de pagini text de bază. Rezultatele obținute sunt publicate în 10 articole științifice.
Domeniul de studiu și obiectivele tezei: procedurile judiciare aplicabile persoanelor aflate în stare de insolvabilitate, procedura de insolvabilitate (faliment). Obiectivele de studiu: determinarea particularităților intentării, examinării și soluționării cauzelor civile intentate în legătură cu intrarea în incapacitate de plată a întreprinzătorilor, analiza practicii judiciare pe cauzele de insolvabilitate, elaborarea de recomandări pentru aplicarea corectă a normelor legale și perfectarea propunerilor de lege ferenda ce vizează domeniul cercetat.
Noutatea și originalitatea științifică constă în faptul că pentru prima dată s-a efectuat o analiză sistemică a legislației naționale și a celei internaționale, a doctrinei autohtone și a celei străine, a practicii judiciare în materia procedurilor de insolvabilitate, în vederea determinării particularităților procedurii de insolvabilitate și naturii juridice a acesteia.
Problema științifică soluționată constă în elucidarea tuturor particularităților ce vizează intentarea, examinarea și soluționarea cauzelor de insolvabilitate, fapt care a condus la clarificarea pentru teoreticieni și practicieni a regulilor de procedură civilă aplicabile la examinarea categoriei date de pricini civile, creând baza teoretică pentru aplicarea eficientă a normelor procedurale și materiale în materie de insolvabilitate.
Semnificația teoretică și valoarea aplicativă a lucrării. Prezenta lucrare este una dintre primele cercetări științifice autohtone cu referire la procedura de insolvabilitate în cadrul căreia sunt analizate aspectele de procedură civilă ale relațiilor ce apar în legătură cu incapacitatea de plată a întreprinzătorului. S-a efectuat un studiu detaliat al doctrinei de specialitate, al legislației naționale și al celei internaționale, precum și a practicii judiciare. Toate acestea conferă lucrării un adevărat caracter utilitar și practic, iar propunerile de lege ferenda sunt fundamentate științific și au menirea de a ameliora practica judiciară în domeniu.
Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele cercetării pot fi utilizate în vederea
perfecționării cadrului normativ național, elaborării de hotărâri explicative privind modul de
interpretare a normelor ce reglementează procedurile de insolvabilitate, precum și în calitate de
material didactic pentru instituțiile de învățământ.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: