|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 decembrie 2004 în CSSşi aprobată de CNAA pe 27 ianuarie 2005 Autoreferat![]() |
Scopul tezei constă în elaborarea bazei teoretico-metodologice de formare a culturii organizaţionale ca factor de sporire a eficienţei manageriale în condiţiile reformelor sociale şi economice din Republica Moldova. Teza e dedicată problemelor care în perioada reformării economiei se situează în prim plan. Deoarece are loc o transformare radicală a tuturor sferelor vieţii sociale, creşte obiectiv necesitatea elaborării fundamentelor teoretice ale formelor culturii organizaţionale, care apare ca o caracteristică importantă a sistemului managementului social.
Noţiunea de „cultură organizaţională” este cercetată ca un mod de activitate a subiecţilor uniţi într-un anumit tip de grup social – organizaţia, ea fiind inseparabilă de practica dirijării proceselor sociale în toată varietatea lor. În lucrare se dezvăluie esenţa fenomenului culturii organizaţionale şi se prezintă, prin opoziţie argumentată, tipul utilitar pragmatic, egocentric şi cel uman, de perspectivă a culturii organizaţionale.
Pentru argumentarea concluziilor teoretice, a fost întreprinsă o investigare experimentală a specificului şi particularităţilor culturii organizaţionale în cadrul a patru întreprinderi din republică, efectuându-se analiza lor comparativă. Realitatea culturală reprezintă o unitate complexă şi contradictorie a culturilor de diverse tipuri, de aceea autorul a evidenţiat tipurile principale ale culturilor organizaţionale. Concomitent, s-a menţionat că cultura organizaţională este fundamental dependentă de un anumit tip de cultură determinat în mod istoric, caracteristic pentru o anumită societate.
În teză sunt prezentate şi sistematizate concepţiile şi opiniile savanţilor de peste hotare şi din
ţară, pe parcursul analizei cărora au fost determinate bazele metodologice ale culturii
organizaţionale ca categorie a managementului şi importanţa ei în formarea noului tip de cultură
organizaţională în întreprinderile autohtone contemporane. Sunt determinate un şir de funcţii ale
culturii organizaţionale. Este dezvăluit sistemul de schimbare a culturii organizaţionale.