|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 decembrie 2004 în CSSşi aprobată de CNAA pe 24 februarie 2005 Autoreferat![]() |
Cercetarea realizată a abordat una din problemele importante la etapa actuală care ţine de elaborarea conţinuturilor integrate şi stabilirea priorităţilor pe arii curriculare la Educaţia literar-artistică şi Educaţia artistică plastică care constituie importante suporturi în formarea competenţelor de cunoaştere.
S-a stabilit că competenţele de cunoaştere sunt un ansamblu de capacităţi cognitive de receptare, de însuşire, de stocare şi de actualizare care interacţionează cu trăsăturile de personalitate ale elevului, conferindu-i acestuia calităţile necesare efectuării unei prestaţii care să asigure îndeplinirea obiectivelor proiectate, iar performanţele obţinute să se situeze aproape de nivelul maxim al potenţialului intelectual al fiecăruia.
S-a demonstrat că în procesul de lucru cu opera literară şi cea plastică se creează condiţii prielnice pentru formarea competenţelor de cunoaştere în baza percepţiei estetice şi a emoţiilor, care trec treptat în sentimente şi atitudini estetice faţă de lumea ce-l înconjoară pe copil prin cuvântul artistic, culoare, formă, linii, exteriorizând astfel opera lăuntrică.
Cunoaşterea psihopedagogică a copilului şi competenţele de cunoaştere în baza obiectivelor au servit drept elemente de bază pentru stabilirea unei tipologii a competenţelor de cunoaştere şi construirea modelului pedagogic. Acest model are o semnificaţie în abordarea teoretică a problemei prin principii de cunoaştere a copilului, prin structurile de cunoaştere, prin conţinuturile integrate şi o altă semnificaţie – pragmatică: prin valorificarea obiectivelor, procesarea informaţiilor, aplicarea strategiilor didactice.
Aplicând acest model în practică cadrele didactice vor putea să-şi autoperfecţioneze maniera de predare în vederea formării competenţelor de cunoaştere elevilor mici. În acest scop este elaborată programa cursului opţional Educaţia prin literatură şi arta plastică, proiecte de lecţii, recomandări metodice pentru studenţi şi învăţători în vederea valorificării conţinuturilor integrate în practica educaţională. Demersul teoretic şi cel practic este abordat multiaspectual şi se bazează pe principii psihologice şi pedagogice. Lucrarea în ansamblu constituie o integrare originală a conţinuturilor ce favorizează formarea competenţelor de cunoaştere prin opera literară şi cea plastică.
Materialele cercetării au fost valorificate prin publicaţii ştiinţifice şi informaţii ale
autorului şi au fost aplicate de către învăţători în procesul de educaţie şi instruire.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: