|
StatutTeza a fost susţinută pe 21 aprilie 2005 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 iunie 2005 Autoreferat![]() |
Societatea moldovenească, la ora actuală, se caracterizează printr-un grad înalt de vulnerabilitate. Vulnerabile sînt persoanele, comunităţile, societăţile, lumea în ansamblul ei. RM, în lunga transformare iniţiată la începutul anilor 90, înregistrează un echilibru extrem de fragil, subminat de criza economică prelungită şi dezorganizările sociale în toate domeniile. Cei care suferă cel mai mult din urma acestor schimbări sînt copiii care de cele mai multe ori nu beneficiază de condiţii elementare de viaţă şi sînt supuşi unor riscuri care le deformează şi le mutilează personalitatea. Drept rezultat numărul copiilor care au nevoie de protecţie continuă să crească.
Studiul a urmărit scopul de a scoate în evidenţă problemele sociale cu care se confruntă copiii şi familiile şi de a analiza eficienţa modelelor tradiţionale de protecţie socială a copilului şi familiei, precum şi a modelelor alternative dezvoltate de către societatea civilă în colaborare cu autorităţile publice locale.
În lucrare s-a efectuat analiza factorilor de risc care afectează familia şi determină abandonul copilului, a problemelor ce ţin de protecţia drepturilor copilului, a punctelor slabe ale sistemului existent de protecţie socială a copilului şi familiei, a funcţionării instituţiilor de protecţie socială a familiei şi copilului în dificultate, a serviciilor tradiţionale şi alternative dezvoltate în mun. Chişinău. Studiul în cauză face o analiză atît a cauzelor determinante, cît şi a celor fundamentale care stau la originea problemelor sociale ale copiilor şi familiilor din mun. Chişinău. În situaţia în care se află Republica Moldova copiii sînt cei care suferă cel mai mult. Şi aceasta se referă nu numai la copiii din familiile socialmente vulnerabile, dar şi la cei din familii relativ bine asigurate din punct de vedere material. Declinul general al calităţii serviciilor acordate copiilor - educaţie şi sănătate, posibilităţile limitate pentru dezvoltare şi recreere, creşterea violenţei şi a instabilităţii generale au un impact negativ asupra tuturor copiilor.
Studiul în cauză nu doar a identificat problemele ce ţin de protecţia copilului şi familiei în perioada actuală, dar a arătat mecanismele de suport familial la nivel comunitar, de integrare / reintegrare a copiilor din instituţii rezidenţiale în medii familiale, posibilităţile de multiplicare a experienţei pozitive dezvoltate în mun. Chişinău.
În baza rezultatelor obţinute au fost elaborate recomandări pentru perfecţionarea sistemului
de protecţie a copilului şi familiei în dificultate, precum şi a modelelor practice de implementare ale
acestora, care au fost prezentate organelor de resort.