|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 octombrie 2005 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2005 Autoreferat![]() |
Prezenta teză are ca scop cercetarea problemelor dezvoltării sectorului viti-vinicol şi elaborarea măsurilor de creştere a performanţelor întreprinderilor vinicole prin implementarea managementului strategic. În acest scop în lucrare a fost abordată baza teoretică a managementului strategic şi determinate cele mai potrivite strategii pentru dezvoltarea întreprinderilor vinicole.
În lucrare a fost estimată dinamica dezvoltării sectorului viti-vinicol şi nivelul eficienţei acestuia. Sunt elucidate cauzele ce împiedică dezvoltarea prosperă a sectorului dat. Se propune o nouă metodică de evaluare a eficienţei economice integrale a producerii strugurilor, prelucrării lor, fabricării producţiei vinicole şi comercializării acesteia.
Reieşind din analiza strategică a sectorului viti-vinicol, în lucrare au fost recomandate direcţiile principale de creştere a performanţelor întreprinderilor vinicole din care fac parte: elaborarea şi argumentarea strategiilor pe termen scurt şi mediu pentru întreprinderile vinicole din Republica Moldova în scopul îmbunătăţirii situaţiei economico-financiare curente şi a sporirii performanţelor acestora; argumentarea căilor de integrare pe verticală a întreprinderilor vinicole cu furnizorii de materie primă şi etapa comercializării producţiei; argumentarea sugestiilor de eficientizare a „Programului de restabilire şi dezvoltare a viticulturii şi vinificaţiei în anii 2002-2020”; elaborarea strategiilor de perfecţionare şi gestionare eficientă a portofoliului de producţie la nivelul întreprinderii.
Recomandările metodologice şi practice expuse în prezenta lucrare se utilizează la unele întreprinderi vinicole din Republica Moldova.
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: