|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 noiembrie 2005 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2005 Autoreferat![]() |
Cercetările s-au efectuat în anii 1995-1997 în plantaţia experimentală, înfiinţată în primăvara anului 1986 la S.D.E. Criuleni, cu pomi de un an din soiurile Goldspur şi Wagener Premiat, altoite pe portaltoiul MM106, şi Golden Delicious, Mantuaner şi Idared, altoite pe portaltoiul M9. Pomii au fost plantaţi la distanţa de 2,5x1,0 m şi conduşi după tufă ameliorată cu 3,4 şi 5 şarpante limitaţi la 1,5; 1,75 şi 2,0 m de la nivelul solului. Ca martor au servit pomii din soiul Goldspur, altoiţi pe portaltoiul MM106 şi plantaţi la 4,0x1,50 m. Pomii au fost conduşi după fus subţire ameliorat.
În lucrare sunt expuse date experimentale referitor la: indicii principali de creştere şi fructificare; regimul de lumină, absorbirea radiaţiei solare şi eficienţa folosirii RFA în productivitate utilă; indicii de bază ai activităţii fotosintetice şi eficienţa producerii fructelor.
Sa stabilit, că structura plantaţiei cu pomii conduşi după tufă ameliorată suprafaţa foliară a atins valori aproape de cele optime, raţional este amplasată în spaţiu şi în ea se crează un regim de lumină mai favorabil, absorbe mai multă radiaţie solară şi foloseşte mai eficient RFA în procesul productiv, inclusiv la formarea recoltei în comparaţie cu plantaţia unde pomii sunt conduşi după fus subţire ameliorat.
Cea mai efectivă din punct de vedere economic şi energetic a fost structura plantaţiei pomicole solitară cu coronamentul în plan vertical format din pomi de vigoare slabă, conduşi după tufă ameliorată din cinci şarpante şi limitaţi la 2,0 m de la nivelul solui.