|
StatutTeza a fost susţinută pe 31 ianuarie 2005 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 iunie 2005 Autoreferat![]() |
Apariţia, formarea, dezvoltarea şi recrutarea elitei politice noi fiind semnificativă nu numai procesului de transformare a regimului politic din Moldova ci şi edificării statului democratic, evoluţiei şi funcţionării lui ulterioare constituie esenţa acestei lucrări.
În primul capitol propunem o trecere în revistă a diverselor teorii privind rolul elitei în funcţionarea statului. Am încercat să oferim imaginea cea mai clară şi mai convingătoare a fiecăreia dintre teoriile examinate. Am atras atenţia asupra diferenţelor fundamentale, adunând totodată laolaltă acele varietăţi de terminologie şi contradicţii asupra termenului de elită politică, oferind definiţia proprie a lui.
În capitolul doi se analizează influenţa schimbului de generaţii asupra concepţiilor politice ale grupelor conducătoare oferind posibilitatea definirii elitei politice în contextul evoluţiei vieţii politice moldoveneşti în perioada posttotalitară şi cele două caracteristici: rezistenţa la schimbare şi înnoirea. Se propune o periodizare a transformării elitei nomenclaturiste în elita democratică şi se analizează particularităţile specifice elitei noi.
În capitolul trei se analizează permeabilitatea şi sistemul de recrutare a elitei politice actuale. În baza cercetării empirice este determinată mobilitatea pe orizontală şi verticală a elitei politice evidenţiind circulaţia internă sporită şi lipsa de înrolare a oamenilor noi pentru politică. Se încearcă de a depista cine şi când real conduce în Moldova şi care este ponderea masei şi elitei în luarea deciziilor vitale. Fără a epuiza aria perspectivelor de decizie a elitei politice a fost studiată interacţiunea dintre elita economică, elita politică şi elita culturală.
Fiind catalizatorul tuturor proceselor politice elita implică reflecţii asupra unor aspecte ale vieţii sociale, legate în principiu de inegalităţile sociale dintre oameni în procesele de organizare şi conducere a societăţii. Elita reprezintă un grup restrâns, opus masei populare, deţine pârghiile puterii, adoptă sau influenţează adoptarea/neadoptarea deciziei politice. Nu a existat vreo societate în care nu s-ar detecta elita politică. Moldova în acest sens nu este o excepţie.
Trăsăturile specifice
ale abordării elitare a statului, concentrarea asupra caracterului tehnic al funcţionării lui, dovedesc
scepticismul în organizarea democratică a statului, astfel elita devenind centrală în conceperea
organizării societăţii.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: