|
StatutTeza a fost susţinută pe 8 decembrie 2005 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 februarie 2006 Autoreferat![]() |
Cercetarea Formarea competenţelor economice la elevii de vârstă şcolară mică, abordează una dintre problemele importante la etapa actuală, care ţine de educaţia economică. Sunt examinate concepţii şi teorii care favorizează elaborarea demersului de valorificare în practica educaţiei economice. S-a stabilit că educaţia economică este parte componentă a problematicii lumii contemporane şi este centrată asupra unor obiective şi mesaje noi, care determină revederea şi renovarea conţinuturilor educaţionale. Ea constituie un mijloc de formare a personalităţii elevului, prin însuşirea experienţei de muncă, a atitudinii faţă de tot ce-l înconjoară, faţă de comunitatea în care trăieşte şi vizează pregătirea economică pentru viaţa individuală şi iniţierea în problematica economiei, constituind un prim pas în direcţia formării competenţelor economice de natură cognitiv-teoretică şi acţional-practică.
A fost demonstrat că obiectivele pe care le vizează educaţia economică presupun realizarea plenară a celor trei dimensiuni ale actului educaţional: cognitivă – transmiterea de cunoştinţe; axiologică – formarea de convingeri şi atitudini, adeziunea la idealuri; praxiologică – formarea comportamentelor economice cu exigenţe valorice.
Valoarea practică a investigaţiei constă în posibilitatea aplicării modelului pedagogic în practică, prin intermediul infuzionării conţinuturilor economice în disciplinele şcolare, care implică strategii complexe sub aspectul formelor, metodelor şi tehnologiilor de lucru. În acest scop sunt elaborate fascicule de conţinuturi economice în disciplinele şcolare; microdicţionare economice; proiecte ale activităţilor didacrice şi extradidactice cu caracter economic. Demersurile teoretic şi practic sunt abordate multiaspectual şi se bazează pe principii economice, sociale, pedagogice şi psihologice. Lucrarea în ansamblu constituie o integrare a conţinuturilor economice ce favorizează formarea competenţelor.
Materialele studiului au fost valorificate prin publicaţii ştiinţifice, prin luări de cuvânt în cadrul conferinţelor ştiinţifice şi, de asemenea, au fost utilizate în practica educaţională de către învăţători şi studenţii-pedagogi.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: