|
StatutTeza a fost susţinută pe 26 decembrie 2005 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 februarie 2006 Autoreferat![]() ![]() |
În lucrare sunt prezentate rezultatele cercetării în domeniul pregătirii profesionale a studenţilor de la facultăţile de artă plastică şi design pe baza cursului Tapiseria artistică.
În acest scop, au fost stabilite bazele psihologico-pedagogice de aplicare a cunoştinţelor privind compoziţia decorativă în sistemul pregătirii plasticianului-pedagog. Au fost sistematizate principiile metodologice fundamentale, au fost definite compoziţia textilă decorativă, procesul de creare a operelor artistice, forma de organizare artistică a mijloacelor materiale, plastice şi artistice de realizare a compoziţiei textile în imaginea decorativă. De asemenea, au fost elaborate exigenţele activităţii decorativ-compoziţionale faţă de calităţile şi capacităţile plasticianului-pedagog, precum şi o serie de teze metodologice pentru înţelegerea unei noţiuni artistice, cum este decorativitatea.
În lucrare sunt evidenţiate câteva grupe funcţionale de aptitudini de creaţie, care se referă la: percepţia artistică, gândirea artistică, activitatea artistică-plastică. În afară de aceste aptitudini generale, un loc important revine aptitudinilor speciale, care ţin de activitatea decorativ-funcţională.
De asemenea, în lucrare sunt dezvăluite bazele teoretice ale experimentului realizat, este propus un complex de exigenţe metodologice, de principii didactice dintre cele mai actuale, sunt incluse argumentarea programei experimentale, descrierea experimentului pedagogic şi analiza rezultatelor lui.
A fost elaborat conţinutul cursului specializat Tapiseria artistică, în care este reflectat specificul posibilităţilor tehnologico-plastice de utilizare la ţesut a elementelor plastice plane, precum şi a mijloacelor plastice care se referă la compoziţia volumetrică (tridimensională). Fiecare temă, în afară de bazele teoretice, include şi tehnici didactice de proiectare artistică, executarea unor lucrări de creaţie şi modalităţile de evaluare a unei compoziţii textile, executate în material.
Eficienţa soluţionării problemei, devine reală datorită aplicării noii concepţiei în predarea artei textile, bazată pe utilizarea structurii metodologice elaborate de transformare a formei textile plane în formă textilă volumetrică şi sistematizarea clasificării formelor compoziţionale textile; toate fiind integrate în conţinutul cursului experimental „Tapiseria Artistică”.
Rezultatele cercetării experimentale demonstrează eficienţa metodologiei de aplicare a principiilor compoziţiei decorative elaborate.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: