|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 ianuarie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 27 aprilie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 339.137.2:332(478)(043)
|
Actualitatea temei este determinată de creşterea importanţei concurenţei ca mecanism de reglare a relaţiilor de piaţă actuale, generate de: intensificarea schimburilor internaţionale de mărfuri, creşterea rolului societăţilor transnaţionale, adâncirea proceselor de globalizare şi regionalizare. Scopul prezentei teze este de a stabili interdependenţele existente între schimbarea caracterului concurenţei şi procesul de integrare economică regională.
Teza conţine o analiză retrospectivă a teoriilor clasice, dar, mai ales, a celor moderne privind conceptul concurenţei. Autoarea formulează trăsăturile concurenţei moderne, ajungând la concluzia că în prezent, predomină concurenţa prin calitate, între un număr restrâns de firme, care creează bariere la intrare în ramură. Este analizată evoluţia funcţiilor, tipologiei şi mecanismul concurenţei. În acelaşi timp, în teză sunt cercetate particularităţile concurenţei în condiţiile globalizării vieţii economice, stabilindu-se interdependenţele între globalizare, concurenţă şi politicile de stat. Totodată, este studiat procesul de intensificare a concurenţei generat de integrarea economică regională, exprimat prin diminuarea costurilor şi preţurilor, creşterea productivităţii şi competitivităţii, crearea economiilor de scară şi intensificarea procesului de inovare şi cercetare-dezvoltare. În acest context, se studiază politica din domeniul concurenţiei, ca instituţie de bază a reglementării mediului concurenţial, cadrul legislativ regional şi internaţional. În final autoarea cercetează mediul concurenţial al Republicii Moldova, din prisma îndeplinirii obiectivului strategic de integrare în Uniunea Europeană.
Tezele teoretice, aspectele metodologice şi recomandările practice ale lucrării, pot fi utilizate atât de Ministrul Economiei al Republicii Moldova la elaborarea unor strategii de îmbunătăţire a mediului concurenţial autohton, cât şi în cadrul cursurilor universitare de Teorie economică, Economia Relaţiilor Externe ale Republicii Moldova, Concurenţă şi competitivitate în condiţiile integrării economice regionale.