|
StatutTeza a fost susţinută pe 17 februarie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 29 iunie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 349.2 (043.2)![]() 167 pagini |
Capitolul I, intitulat „Consideraţii generale cu privire la încetarea contractului individual de muncă”, prezintă o abordare conceptuală a încetării contractului individual de muncă. Studiul ştiinţific se începe cu examinarea contractului individual de muncă ca temei de apariţie a raporturilor juridice de muncă. De asemenea, în acest Capitol, se examinează mai mulţi termeni care desemnează modul în care ia sfîrşit contractul individual de muncă (încetarea contractului de muncă, demisia salariatului, desfacerea contractului, concedierea salariatului şi nulitatea contractului). Se efectuează clasificarea cazurilor de încetare a contractului individual de muncă.
Capitolul II, intitulat „Încetarea contractului individual de muncă în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor şi din iniţiativa salariatului”, este rezervat cercetării situaţiilor în care operează încetarea contractului individual de muncă în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor. În situaţiile expuse în art.art. 82, 305 şi 310 din CM RM, legiuitorul a căutat să acopere juridic încetarea contractului individual de muncă, survenită ca urmare a imposibilităţii obiective (sau legale) a desfăşurării raporturilor juridice de muncă.
De asemenea, în acelaşi capitol, autorul efectuează analiza procedurii de demisie a salariatului, care este o aplicaţiune a principiului libertăţii muncii. Se examinează preavizul (condiţia de bază pentru operarea demisiei) şi efectele juridice ale demisiei.
În Capitolul III, intitulat „Încetarea contractului individual de muncă la iniţiativa angajatorului”, sunt reflectare efectele generale şi speciale ale încetării contractului individual de muncă din inţiativa angajatorului. Se examinează cazurile concedierii pentru motive care ţin de persoana salariatului (concedierea disciplinară, transferul salariatului la o altă unitate etc.), precum şi cele care nu ţin de persoana acestuia (lichidarea unităţii, reducerea statelor de personal etc.). Se relevă procedura de concediere a salariatului, precum şi modul de contestare a concedierii nelegitime a salariatului.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: