|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 martie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 29 iunie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 94(478)”1917/1923+323/324(478)”1989/1994(043.2)![]() 171 pagini |
Analiza detaliată şi comparativă a activităţii sociale şi politice a minorităţilor naţionale în cadrul evenimentelor din anii 1917/1918 în Basarabia şi, respectiv, în anul 1989 în R.S.S.M. şi impactul lor asupra acestor evenimente reprezintă scopul principal al acestei lucrări. Abordînduse problematica activităţii social-politice a minorităţilor naţionale din regiune, care pînă acum nu a făcut obiectul unui studiu aparte, lucrarea reprezintă o încercare de cerceta în plan comparat activitatea minorităţilor naţionale în cadrul cronologic respectiv. În prima parte a lucrării se prezintă situaţia socială, economică şi culturală a minorităţilor naţionale din Basarabia la începutul secolului XX, cercetîndu-se şi activitatea acestora în contextul evenimentelor politice din regiune, în special în cadrul Sfatului Ţării. În capitolul doi s-a realizat un studiu cu privire la situaţia minorităţilor naţionale din R.S.S.M. şi impactul lor asupra evenimentelor social-politice republică în anii 1989-1991, precum şi crearea unui cadru legislativ şi instituţional cu privire la minorităţile naţionale din Republica Moldova.
Capitolul trei cuprinde o analiză comparată a comportamentului şi activităţii minorităţilor naţionale în perioadele cercetate, constatînd împrejurările şi circumstanţele ce le-au condiţionat.
Existenţa teritoriului dintre Prut şi Nistru în cadrul Imperiului Ţarist, iar mai tîrziu în cadrul Uniunii Sovietice a lăsat o moştenire dezastruoasă în domeniul relaţiilor interetnice. Consecinţele unei politicii de mobilizare a populaţiei, a procesului de rusificare, precum şi a politicii de contrapunere a naţionalităţilor au dus la crearea unui nivelul social, economic şi cultural diferit al etniilor conlocuitoare din teritoriu, ceea ce a generat şi o diversitate de interese în perioada evenimentelor din anii 1917-1918 şi 1989-1991.
O condiţie esenţială pentru depăşirea situaţilor de acest gen a fost constituirea unei societăţi
bazate pe principii democratice, cu un cadru legislativ adecvat, care ar garanta drepturile
minorităţilor naţionale şi ar asigura integrarea minorităţilor naţionale în societate. Este de
menţionat, că un rezultat pozitiv poate fi atestat doar în cazul cînd există dorinţa şi colaborarea
din partea reprezentanţilor minorităţilor naţionale.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: