|
|
Statut
Teza a fost susţinută pe 29 martie 2006 în CSS şi aprobată de CNAA pe 29 iunie 2006
Autoreferat
– 0.85 Mb / în română
Teza
CZU 663,252:547,973
6.15 Mb /
în română
106 pagini |
Cuvinte Cheie
membrane, colorant, osmoz invers, ultrafiltraţie, antociane
Adnotare
Scopul lucrării este elaborarea unei tehnologii noi de fabricarea colorantului de antociane cu folosirea unor procedee noi pe baza de membrane semipermiabile.
- Procesul de obţinere a materiei prime (extractul de antociane) a fost realizat după schema următoarea:
- Tescovina dulce → Solvent H2O (Hidromodul 1:1) (t iniţială = 200 C) → Suspensie de levuri (1,5% C = 65 mln/ml) Fermentare cu amestecare periodică
- Tehnologia extragerii antocianelor propusă de noi ne permite să atingem un şir de performanţe:
- intensificarea procesului de purificare a colorantului iniţial pe baza membranelor de ultrafiltrare
- micşorarea presiunii osmatice a colorantului iniţial;
- micşorarea cheltuielilor pentru materiale auxiliare;
- protejarea utilajului tehnologic de acţiunea mediului agresiv.
- Studierea procesului de purificare a colorantului pe baza membranelor de ultrafiltrare ne-a permis să recomandăm pentru utilizare membrane УАМ-300, care la rîndul său ne permit realizarea procesului cu productivitate înaltă 70...40 dm3/m2 h şi o reţinere suficientă a biopolimerilor (polizaharidele cu 95...96%, proteinele cu 66,8...92.1%). Parametrii procesuali optimali sînt: diferenţa de presiune 0,15...0,25 MPa, viteza fluxului tangenţial 2...3 m/s, ciclul de filtrare pînă la micşoraea productivităţii cu 60-70%. Pentru păstrarea productivităţii suficiente şi efectuarea procesului tehnologic în semiflux au fost elaborate procedeile tehnologice de regenerare a membranelor şi parametrii optimali a lor. Tehnologia reginerării membranelor include:
- spălarea cu apă (t 10...20 °C) timp de 30 min.;
- regenerarea cu soluţie specială (adaos de NaOH pînă la pH8 şi 150 g de detergent care nu formează spumă la 10 dal de soluţie) la temperatura 20...30 °C, presiunea 0,1...0,2 MPa, fluxul tangenţial 4...5 m/s, timp de 120 min.;
- clătirea cu apă (t 10...20 °C) timp de 30 min. la presiunile 0,1 - 0,7 MPa.
Studierea procesului de concentrare a colorantului pe baza membranelor de osmoză invers a permis să stabilim că pentru concentrarea colorantului e raţional să utilizăm membrane МГА-95 de tipul ЭРО cu selectivitatea (după NaCl) de 95%. Procesul de concentrare se realizează în regim semiflux, la presiunea 2...4 MPa, pînă la concentraţia substanţelor colorante 20...25 g/dm3. Procesul de concentrare pe baza de membrane osmoz-invers este efectiv pînă la atingerea concentrării în produs a substanţelor colorante cel mult 25 g/dm3. Limita de concentrare este legată de specificul membranelor, care necesită creşterea bruscă a presiunii şi pierderea substanţelor colorante. Concentratul obţinut se răceşte pînă la t 0+2 oC cu menţinerea in decurs de 10-12 h pentru sedimentarea acidului tatric. După sedimentare se efectuează filtrarea grosilieră prin filtru plasă perforată din inox. După scăderea productivităţii cu 30-40 % trebuie efectuată regenerarea membranelor. Procesul de reginerare a membranelor se efectue
ază la fel ca şi după procesul de ultrafiltrare.
Sinecostul concentratului de antociane primit e de două ori mai mic la fiecare kg în comparaţie cu colorantul primit prin utilizarea tehnologiei evaporării în vid. Costul resurselor energetice în tehnologia baromembranică constituie doar 7 % din costul resurselor energetice în tehnologia cu concentrarea extractului de antociane prin evaporare în vid.
A fost elaborată tehnologia de producere a colorantului de antociane pe baza membranelor semipermiabile. In scopul realizării transferului tehnologic in producere au fost elaborate prescripţiile tehnice.
Cuprins
CAPITOLU 1. Studiile bibliografice
- 1.1. Coloranţii de antociane şi tehnologiile de producere
- 1.1.1. Coloranţii de antociane şi proprietăţile lor fizico-chimice
- 1.1.2. Aspectele medico-biologice a utilizării coloranţilor de antociane
- 1.1.3. Tehnologiile de producere a coloranţilor de antociane
- 1.2. Tehnologiile cu membrane în industria alimentară
- 1.2.1. Aspectele teoretice a procesului de ultrafiltrare
- 1.2.2. Aspectele teoretice a procesului de osmoză inversă
- 1.2.3. Tehnologiile baro-membranice de concentrare a soluţiilor alimentare
- 1.3. Mecanismele de poluare şi regenerare a membranelor
- 1.4. Formularea problemelor de cercetare. Scopul investigaţiilor
CAPITOLU 2. Partea metodică
- 2.1. Metode de analize utilizate în cadrul cercetărilor ştiinţifice
- 2.2. Materiale şi obiecte de cercetări
- 2.3. Instalaţiile utilizate în cadrul cercetării
CAPITOLU 3. Studii experimentale
- 3.1. Procesul de obţinere a materiei prime (extractul de antociane)
- 3.2. Studierea procesului de purificare a colorantului pe baza membranelor de ultrafiltrare
- 3.2.1. Evoluţia biopolimerilor în procesul de ultrafiltrare a colorantului iniţial
- 3.2.2. Testarea membranelor şi aspectele procesuale a ultrafiltrării colorantului iniţial de antociane
- 3.2.3. Regenerarea membranelor de ultrafiltrare
- 3.3. Studierea procesului de concentrare a colorantului pe baza membranelor de osmoza inversă
- 3.3.1. Compoziţia chimică a concentratului şi a filtratului colorantului de antociane primit în tehnologia de osmoză inversă
- 3.3.2. Aspectele procesuale a concentrării colorantului de antociane prin intermediul osmozei inverse
- 3.3.3. Studierea procesului de cristalizare a acidului tartric în timpul concentrării colorantului de antociane produs din tescovina de struguri
- 3.3.4. Studierea procesului de regenerare a membranelor de osmoză invers
- 3.4. Elaborarea algoritmului tehnologiei de producere a colorantului de antociane din tescovina de struguri
CAPITOLU 4. Prelucrarea matematică a rezultatelor experementale şi analiza sistematică a lor
CAPITOLU 5. Analiza pieţei materiei prime şi condiţiilor de achiziţionare a ei
CAPITOLU 6. Analiza economică a tehnologiilor baro-membranice la producerea coloranţilor de antociane