|
StatutTeza a fost susţinută pe 26 aprilie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 29 iunie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 37.018.46(043-2)
|
Cercetarea Valoarea formativă a limbajului pedagogic acţional este generată de noile orientări în procesul de formare continuă a cadrelor didactice şi vizează valorificarea limbajului pedagogic acţional ca unul din mijloacele dezvoltării profesionale.
Dimensiunea teoretică pune în valoare conceptul de limbaj în general, cel de limbaj pedagogic în special şi conceptul de limbaj pedagogic acţional în particular. În baza unor teorii, concepte, idei este evidenţiată importanţa limbajului în dezvoltarea umană şi cea profesională, a relaţiei de parteneriat a pedagogilor, procesul transmiterii experienţei profesionale prin acceptarea influenţei pozitive, rolul acţiunii ca factor de asigurare a succesului prin utilizarea limbajului pedagogic etc. Prin analiza acestor idei, este definită noţiunea de limbaj pedagogic acţional şi cea de competenţă de limbaj pedagogic, este elaborat ansamblul funcţiilor limbajului pedagogic, iar, în această bază, tipologia limbajului pedagogic acţional, tipologia competenţelor de limbaj pedagogic.
Pornind de la aceste repere, a fost elaborată Paradigma limbajului pedagogic acţional, care proiectează un proces de formare profesională continuă, avînd ca produs competenţele de limbaj, iar ca finalitate – confirmarea în profesia de pedagog prin contribuţia limbajului pedagogic acţional.
Dimensiunea aplicativă a investigaţiei vizează organizarea şi realizarea experimentului
pedagogic în baza Paradigmei limbajului pedagogic acţional într-un proces de dezvoltare
profesională a cadrelor didactice. Rezultatele experimentului demonstrează formarea competenţelor
de limbaj pedagogic cadrelor didactice şcolare: competenţa explicaţiei pedagogice, competenţa de
interpretare a influenţei pedagogice, competenţa de comentare a experienţei profesionale,
competenţa de semnificare terminologică, competenţa de justificare a fenomenelor pedagogice,
competenţe care consemnează valoarea formativă a limbajului pedagogic acţional în dezvoltarea
profesională şi confirmarea cadrelor didactice şcolare în profesia de pedagog.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: