|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 mai 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 septembrie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 811.135.1’243(043.2)
|
Cercetarea Dezvoltarea limbajului individual al studenţilor alolingvi în baza situaţiei de discurs vizează procesul de educaţie lingvistică a studenţilor alolingvi în baza limbii române, fiind generată de noile orientări în procesul de valorificare a limbilor ca unul din mijloacele de integrare socio-culturală atît în context naţional, cît şi în cel european.
Dimensiunea teoretică a investigaţiei valorifică noţiunea de limbaj în general şi cea de limbaj individual în special. Pornind de la unele concepţii şi idei în domeniul dezvoltării limbajului, este elucidată problema rolului limbajului în dezvoltarea generală a studentului, sînt analizate perspectivele educaţiei lingvistice a studenţilor alolingvi în baza limbii române în instituţiile de învăţămînt superior, sînt abortate probleme care reflectă particularităţile situaţiei de discurs şi rolul ei în valorificarea comunicativă a limbii române. Prin analiza sintetică a acestor idei, sînt definite noţiunile de limbaj individual (LI) şi de situaţie de discurs (SDD), se formulează obiectivele educaţiei lingvistice a studenţilor, este elaborat ansamblul aspectelor pentru monitorizare şi automonitorizare, se structurează tehnologia dezvoltării limbajului individual în baza situaţiei de discurs. În această bază, este elaborată Paradigma limbajului individual în baza situaţiei de discurs, care proiectează procesul de dezvoltare, avînd ca produs competenţa de limbaj individual, marcată de produsul cognitiv, afectiv şi comportamental.
Dimensiunea aplicativă consemnează organizarea şi realizarea experimentului pedagogic prin implementarea Paradigmei limbajului individual în baza situaţiei de discurs în procesul de educaţie lingvistică a studenţilor. Rezultatele experimentului confirmă valoarea educaţională a Paradigmei LI, demonstrînd dezvoltarea competenţelor de limbaj individual la nivelul de produs cognitiv, afectiv şi comportamental, care facilitează integrarea socio-culturală a studenţilor.
Dimensiunea experienţială pune în valoare un şir de concluzii şi recomandări pertinente pentru procesul de educaţie lingvistică atît la nivelul studenţilor cît şi la nivelul elevilor şi adulţilor alolingvi care învaţă limba română.
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: