|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 martie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 27 aprilie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 336.748:339.743(043.2)
|
Evoluţia managementului riscului valutar este influenţat de o multitudine de factori, dintre care pot fi menţionaţi: nivelul inflaţiei, influenţele mediului asupra activităţii bancare; punctele slabe sau limitele funcţiilor de control, prognozare, planificare, organizare, coordonare, care implică o cercetare continuă pentru găsirea de noi tehnologii, informaţii şi remedii.
În prezenta teză, autorul a efectuat analiza deciziilor economice în cazul unui viitor incert. În activitatea financiar-monetară internaţională incertitudinea este cauzată de natura şi consecinţele sistemului ratelor fluctuante cu ajutorul funcţiilor de management. Pentru a înlătura sau cel puţin a micşora efectele negative ale riscului valutar e nevoie de cunoaşterea mecanismului stabilirii cursului valutar al leului moldovenesc sub influenţa factorilor economici, monetari, financiari, sociali şi politici. Sensibilitatea economiei la modificarea dimensiunilor valorice ale etaloanelor monetare pune în faţa autorităţilor monetare centrale problema gestiunii riscului valutar. Principalele probleme de abordare cuprinde forma administrării potenţialului valutar şi evaluarea riscului valutar pentru instituţia bancar naţională în Republica Moldova, planificarea şi organizarea eficientă a direcţiei valutare din cadrul instituţiei bancar naţionale, eficientizarea sistemului informaţional şi comunicaţional care fiind factorul de succes în managementul riscului valutar, controlul şi finanţarea riscului valutar.
La baza planificării şi organizării secţiei valutare din cadrul instituţiei bancar naţionale a Republicii Moldova fiind strategia bancară, însă funcţia de control şi finanţare fiind caracterizată prin performanţa bancară, normele prudenţiale care reglementează structurile bilanţiere, statutând anumite raporturi în cadrul gestiunii riscului valutar .
În lucrare, au fost supuse analizei aspectele similare, fundamentate teoretic şi practic şi a propunerilor de optimizare, în legătură cu corelarea deciziilor de management a riscului valutar la nivel mezoeconomic cât şi macroeconomic în cadrul instituţiei bancar naţionale.
În această teză, se pune accentul şi pe posibilităţile de perfecţionare a gestiunii riscului valutar în Republica Moldova la nivel mezoeconomic se face o analiză practică în baza unor date de la banca comercială „X”. Pentru o bancă e importantă elaborarea unei strategii de gestiune a riscurilor. Aceasta include un şir de probleme de la monitoringul, performanţele până la evaluarea dimensiunii lui.
Materialele lucrării pot fi destinate studenţilor, personalului din bănci, dar şi celor interesaţi în descifrarea acestui domeniu puternic mediatizat al economiei Republicii Moldova.
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: