|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 septembrie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 15 noiembrie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 616.857+[616.831+616.132.2]-005.4
|
Scopul şi obiectivele tezei: Analiza rolului migrenei ca un potenţial factor de risc vascular şi relaţiei ei cu alţi factori de risc cunoscuţi atestați la pacienţii cu evenimente vasculare ischemice (cerebrale și coronari-ene), elucidarea particularităților clinice ale disfuncției endoteliale și stresului oxidativ la acești pacienți.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: S-a efectuat o analiză complexă a specificului și particularităților migrenei la pacienții cu accident cerebral ischemic și sindrom coronarian acut. A fost demonstrat că pacienții cu migrenă prezintă un grad mai avansat de dizabilitate motorie în comparație cu pacienții cu alte/fără cefalee. Investigarea parametrilor biochimici a permis estimarea particularităților disfuncției endoteliale și ale stresului oxidativ la pacienții cu migrenă.
Problema ştiinţifică soluţionată în teză este aprecierea rolului migrenei, în paralel cu alți factori de risc în fenomenele ischemice cerebrale și coronariene, estimarea impactului migrenei asupra endoteliului vascular și al stresului oxidativ.
Semnificaţia teoretică. Rezultatele studiului nostru argumentează, că migrena poate fi privită ca un posibil factor de risc sporit pentru fenomene ischemice cerebrale și cardiace, care debutează la o vîrstă mai tânără, prezintă un anume impact asupra endoteliului vascular și provoacă dizabilitate mai gravă la pacienții cu migrenă comparativ cu pacienții fără migrenă. Aceasta impune o conduită corectă în vederea tratamentului/profilaxiei migrenei, cu scopul prevenirii unui accident ischemic cerebral si cardiac.
Valoarea aplicativă a lucrării. Evidențierea pacienților cu migrenă, care prezintă un risc înalt de accident ischemic cerebral sau cardiac, în vederea aplicării tratamentului profilactic. Această lucrare a stabilit oportunitatea evaluării disfuncției endoteliale și a stresului oxidativ la pacienții cu sindrom cefalalgic, în special la cei cu migrenă.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice a fost realizată în cadrul INN (Secțiile Neurorecuperare, Cefalee și Tulburări Vegetative), Institutul de Cardiologie, Spitalul Clinic Municipal ,,Sfînta Treime”.
2. CARACTERISTICA MATERIALULUI CLINIC ŞI A METODELOR DE INVESTIGAŢIE…
3. REZULTATELE STUDIULUI CLINIC AL SUBIECŢILOR CU MIGRENĂ ŞI FENOMENE ISCHEMICE
4. REZULTATELE STUDIULUI BIOCHIMIC AL DISFUNCȚIEI ENDOTELIALE, STRESULUI OXIDATIV ȘI ACTIVITĂȚII ANTIOXIDANTE TOTALE LA SUBIECȚII CU MIGRENĂ ȘI FENOMENE ISCHEMICE
CONCLUZII GENERALE ȘI RECOMANDĂRI PRACTICE