|
StatutTeza a fost susţinută pe 19 decembrie 2013 în CSSşi aprobată de CNAA pe 13 februarie 2014 Autoreferat![]() |
Teza este formată din introducere; patru capitole; concluzii generale şi recomandări; bibliografie din 123 titluri; 11 anexe; 120 pagini de text de bază; 82 figuri şi 22 tabele. Rezultatele obţinute sînt publicate în 12 lucrări ştiinţifice.
Scopul lucrării: argumentarea teoretică a proceselor mecanico – tehnologice şi elaborarea în baza acestora a metodelor efective privind semănatul culturilor cerealiere.
Sarcinile lucrării: Sinteza informaţiei privind metodele şi mijloacele tehnice pentru desfăşurarea semănatului culturilor cerealiere, clasificarea lor, precum şi evaluarea capacităţilor lor funcţionale în limitele cerinţelor agrotehnice impuse maşinilor de semănat culturi cerealiere. Elaborarea bazelor teoretice ale procesului de funcţionare a organelor de lucru pentru încorporarea în sol a seminţelor culturilor cerealiere. Elaborarea teoriei de formare a rigolelor de către brăzdare în condiţii de lucru la viteze majorate. Studierea caracteristicilor exploataţionale ale organelor de încorporare a seminţelor culturilor cerealiere. Elaborarea în baza rezultatelor cercetărilor mostrelor experimentale şi efectuarea încercărilor de laborator şi de cîmp, cu evaluarea indicilor agrotehnici şi energetici. Elaborarea şi determinarea eficacităţii economice a brăzdarelor cercetate pentru semănatul culturilor cerealiere. Argumentarea în baza rezultatelor obţinute, a necesităţii modernizării procesului tehnologic de semănat culturi cerealiere.
Inovaţia ştiinţifică: au fost elaborate bazele teoretice ale semănatului culturilor cerealiere la viteze de lucru majorate. A fost argumentată forma şi parametrii organelor de încorporare a seminţelor în sol. În baza cercetărilor de laborator şi de cîmp au fost obţinute dependenţele analitice şi experimentale, care oferă posibilitatea optimizării parametrilor constructivi şi tehnologici ai organelor pentru încorporarea în sol a seminţelor culturilor cerealiere.
Problema ştiinţifică soluţionată: a fost argumentată şi demonstrată posibilitatea semănatului calitativ a culturilor cerealiere la viteze de lucru majorate, în cadrul tehnologiilor de producere cu comsum redus de energie.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării constă în elaborarea bazelor teoretice ale organelor de lucru noi de semănat, care asigură implementarea în agricultură a tehnologiilor energoeconomice.
Rezultatele obţinute au stat la baza modelului experimental încercat pe cîmpurile Staţiunii
Didactico Experimentale „Petricani” şi implementat în producere în cadrul SRL „Vadalex-Agro”.